Connect with us

Hirdetés

technokrata

Isten veletek notebookok – az IBM jobb alternatívát kínál

Laptop

Isten veletek notebookok – az IBM jobb alternatívát kínál

Könnyedsége ellenére sok gonddal jár egy notebook, az IBM-nél azonban megtalálták a megoldást.

Bemutatták az IBM új számítógépét, amely kicsi tömegével és tárca méretével furcsa szereplője lesz a piacnak. A Meta Pad névre keresztelt eszköz központi modulja (ami egy processzort, egy merevlemezt, memóriát és egy csatlakozó konnektort tartalmaz) könnyen beilleszthető más eszközökbe, egy PDA-ba szintúgy, mint egy asztali konfigurációba. A kis masina sokkal könnyebbé teheti a munkát, mert csak ezt a pici eszközt kell az embernek magával cipelnie számítógépei között. A cserék közben ráadásul nem is igényel újraindítást.

A Meta Pad (gyártói szerint) megoldja a PDA-k problémáját, megoldást kínál a tenyérgépek közismert számítási teljesítmény gyengeségére, a file kompatibilitás hiánya miatt fellépő problémákra és az adatszinkronizációra, lévén ez a folyamat teljesen eltűnik. A kis eszközre csatlakozatható headset révén akár viselhető számítógépet is lehet belőle varázsolni, set-top boxokba helyezve pedig a televíziók is rábírhatók arra, hogy képernyőként funkcionálhassanak a Meta Padhez.

800 MHz-es Transmeta Crusoe 5800-as processzorral rendelkezik a prototípus, mely a különösen alacsony energiafelhasználása miatt került bele a Meta Padbe. Emellett a 128 MB-nyi memória, a 10 GB-nyi merevlemez kapacitás és a Windows XP operációs rendszer biztosítja a zavartalan működést. A gépet felszerelték az IBM által kifejlesztett kézírás-felismerő programmal és egy billentyűzettel, lehetővé téve az adatbevitelt akár gépeléssel, akár ceruzával. Belekerült az IBM ViaVoice hangvezérlést megvalósító programja is.

Egyelőre (sajnos) nem kerül széles nyilvánosság elé az eszköz, de az alsó kategóriás notebookok értékéhez közeli áron dobják majd piacra (ez ezer dollár körüli összeget jelent). Ehhez jön még a megközelítőleg 50 dolláros bölcső, ami az asztali kijelzőkhöz és billentyűzetekhez való csatlakozást teszi lehetővé.

A fejlesztés az IBM azon törekvésének része, hogy az élet szinte minden területén elterjessze a számítástechnikát; a viselhető ThinkPad és a csuklóra szerelhető óra-számítógép nyitotta meg ezt a sort.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés