Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel új processzora mindenkit lesöpör a pályáról?

Laptop

Az Intel új processzora mindenkit lesöpör a pályáról?

64 bites architektúra, hatalmas cache-méret és sávszélesség – mind jellemzője a processzornak, melyről nemrég pár kép is kikerült az Intel boszorkánykonyhájából.

Úgy tűnik, még jobban fel akarják gyorsítani a hardvergyártók az amúgy sem lanyha bejelentési iramot, a tegnapi Asus GeForce 4-es korai információi után máris itt van egy hasonló eset: a február 4-i hivatalos bejelentést megelőzve már véleményt alkothatunk a McKinleyről, az Intel 64 bites processzoráról.

A McKinley processzorok 130 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd, ennek köszönhetően szobahőmérsékleten is képesek lesznek elérni az akár 5 GHz-es sebességhatárt is. A vékony szilíciumcsíkok mellett ezt az alacsony energiafelvételű elemek alkalmazásával érték el az Intelnél. A speciális memória architektúra létrehozása pedig lehetővé teszi nagyméretű cache létrehozását a jövő 64 bites processzorain (valamint lehetővé teszi a cache latency értékének csökkentését a korábbi 2-3-ról egyesre).

Még februárban elkészülnek a mintapéldányok, a végleges chip pedig az idei év közepén várható. A chipgyártó óriás szerint teljesítményben az Itaniumhoz képest másfélszeres, kétszeres növekedés lesz majd tapasztalható.

Igen impozáns mennyiség, egész pontosan 3 MB-nyi L3 cache kerül a chipre, amely 64 GB/s sebességgel képes az adattovábbításra. Az Intel a processzorra épített gyorsítótár hatékonyságát 85 százalékra becsli (szemben a korábbi, hagyományos cache-ek 70 százalékos értékével).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés