Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lépéselőnyben a Plextor: 40x-es CD-író

Laptop

Lépéselőnyben a Plextor: 40x-es CD-író

A Plextor legújabb CD-írója olyan gyors lemezírást tesz lehetővé, hogy a legnagyobb sebességű íráshoz még nincs megfelelő írható korong a piacon. Az új meghajtó nem csak gyorsaságával, de ötletes megoldásaival is felkelti a figyelmet.

A Plextor PX-W4012TA ATAPI felületű CD-írója követi a hagyományokat, így megfelelő utódja a PX-W1612TA (16/12x-es) illetve a PX-W2412TA (24/12x-es) CD-íróknak. Az új meghajtó akár 40x-es sebességgel is képes írni, jóllehet ehhez használható írható CD jelenleg még nincs forgalomban (bár a 32x-esen írható lemezek gyakorlatilag jól használhatók 40x-es írás esetén is). A CD-író tehát maximum 40x-es sebességű írásra alkalmas, ez azonban nem terjed ki a lemez teljes felületére, vagyis zónásan-állandó kerületi sebességgel működő íróról van szó, akárcsak a 24x-es modell. A 40x-es sebességet négy lépésben éri el. Elsőként, a lemez írásának kezdetén 20x-os, majd 24x-es, ezt követően 32x-es, majd a lemez közepétől (egészen pontosan a lemez 52%-ától) már 40x-es sebességgel ír. Ennek köszönhetően egy 80 perces lemez mindössze 179 másodperc alatt megírható (a lézer bekapcsolásától a kikapcsolásig eltelt idő!). Ez közel 26x-os átlagos írási sebességet jelent.

A 40x-es maximális írási sebességen kívül használható a maximum 32x-es írás (20x-32x zónásan CLV), a maximum 24x-es írás (20-24x zónásan CLV), 20x-os, 16x-os, 8x-os és 4x-es írás. Újraírható lemez esetén 12x-es, 10x-es, 8x-os (HS-CD/RW lemezeknél), illetve 4x-es (CD/RW lemezeknél) sebesség alkalmazható. Az olvasási sebesség maximum 40x-es.

A 40x-es írási sebesség használata mellett a Plextor a Mitsubishi Chemicals (Verbatim) és a Hitachi lemezeit ajánlja. 32x-es sebesség esetén a Ricoh/Mitsui/Mitsubishi Chemicals/Hitachi és Taiyo Yuden (Philips, TDK) lemezek használhatók biztonságosan.

A biztonságos írás eléréséhez természetesen a meghajtó támogatja és alkalmazza a BURN-Proof és PoweRec II technológiákat (első a puffer kiürüléséből adód hibák elkerülésére, második a megfelelő írási áram beállítására szolgál a lemez gyártójának felismerésével). A BURN-Proof mellett 4 MB-os puffer gondoskodik a folyamatos adatfolyamról.

A meghajtó érdekessége a fekete színű tálca, mely a lézer visszaverődéseit előzi meg. A Yamaha AudioMASTER eljárásához hasonlóan a Plextor bevezette a VariREC funkciót. Ez maximum 4x-es sebességű audio CD íráskor használható. Lényege, hogy a szabvány által megengedett pit-hosszúságot a legnagyobb mértékben próbálja kihasználni a megfelelő olvasási jelalak eléréséhez, ezáltal tökéletes hangminőség (tökéletes olvashatóság) garantálható. Mivel ebben az esetben a lemezre írt pitek hosszabbak lesznek, mint egyébként, ezáltal egy 74 perces lemezre mindössze 63 percnyi zene fér.

A Plextor PX-W4012TA jelű új meghajtója februártól lesz megvásárolható (elsőként az USA területén) 200 USD-ért.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés