Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet és a magyar közigazgatás

Laptop

Internet és a magyar közigazgatás

Fejlődés tapasztalható a közigazgatási intézmények Internet-használata terén, de még mindig nagy a lemaradás – derült ki egy most kiértékelt kutatásból.

A hazai közigazgatási intézmények egyre többet foglalkoznak az Internettel, de többségük még messze áll attól, hogy stratégiájuk részévé tegye azt – derült ki az iBasic 2001 címen frissen nyilvánosságra hozott, Internet-felhasználást kutató tanulmányból. A felmérés szerint általánosan jellemző, hogy az Internetet többnyire passzívan alkalmazzák a közigazgatásban, csak nagyon kevesen gondolkodnak a kétirányú kommunikáció lehetőségeinek kiaknázásában. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az érintettek többsége nincsen tisztában a Világháló nyújtotta előnyökkel. Üdítő kivételt képeznek a kulturális intézmények, amelyek élen járnak a felhasználásban. Az on-line ügyintézés fejlődésének egyik alapfeltétele az, hogy az informatikai háttérrendszereket megfelelő szintre fejlesszék, valamint össze is kössék azokat.

Az iBasic kutatás célja volt, hogy átfogó képet adjon a hazai Internet-felhasználási szokásokról. A kutatás vezető hazai Internetes cégek közreműködésével jött létre, és a hazai vállalkozások, közintézmények és a lakosság Internet-használati szokásait vizsgálta. A kutatás megállapításai szerint a vizsgált intézményeknél az Internet beépülésének leginkább a lapos szervezet, a kevesebb bürokratikus akadály és a személyes vezetői elkötelezettség kedvez.

A megkérdezett vezető önkormányzati tisztségviselők az Internet-felhasználás során az információk gyors megszerzését tekintették elsődleges fontosságúnak, és csak elenyésző számban hangsúlyozták a kétirányú kommunikáció jelentőségét. Érezhető volt körükben a félelem a rendszerek sebezhetőségét illetően. Bírálat érte a számítógépes kommunikáció személytelenségét, a megszerezhető információk és ismeretek felületességét. Az Internetre bekötött önkormányzati számítógépek aránya a megkérdezett intézmények esetében szélsőségesen, 3-70% között mozog – amely nagymértékben függ attól, hogy a hierarchia, vagy a funkció határozza-e meg az Internethez kapcsolódás jogosultságát (ez utóbbi esetében általában magasabb az elérés aránya).

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az önkormányzatoknál az Internet-használat legjellemzőbb felhasználási területe a pályázatfigyelés. Sok helyen elhangzott az is, hogy addig nem igazán érdemes interaktív szolgáltatásokat bevezetni, amíg a lakosság nem rendelkezik megfelelő informatikai képzettséggel és infrastruktúrával. A vizsgált intézményi weboldalaknak egyébként – talán ezért is – mindössze 24%-a nyújtott lehetőséget az intézmény munkatársaival történő kapcsolatfelvételre. A kulturális intézményekben szinte minden alkalmazottnak lehetősége van az Internet használatára. Többségük él is ezzel, ami érthető, hiszen az itt dolgozó, zömében szakértelmiségiek információigénye magasabb az átlagnál. A Világháló-használat a színházi marketing és PR területén a legintenzívebb. Az egészségügyi intézményekben jellemzően a helyi hierarchiához kötött az Internet-használat, a Világhálón történő megjelenésről pedig azt gondolják, hogy egy honlap hatására nem következnek be érzékelhető változások.

Az oktatási intézmények Internetes életében a Sulinet-csatlakozás megléte, illetve hiánya a meghatározó. Egyedülálló viszont, hogy az iskolákban szinte mindenhol sor került az alkalmazottak valamilyen szintű képzésére – igaz, maga az Internet oktatásban való felhasználása nemigen kap helyet az ilyen szemináriumokon.

Az iBasic 2001 egészéről szólva meg kell említeni, hogy a közigazgatási szféra Internetes felzárkóztatása elengedhetetlen feltétele annak, hogy megfelelhessünk az Európai Uniónak az eEurope Action Plan 2002 dokumentumban megfogalmazott követelményeinek.

A vizsgálat során összesen 39 interjú készült el különböző intézményekben. Négy magyarországi megye 8 települése (városok, megyeszékhelyek, illetve Budapest) lett kiválasztva. Településenként 5-5 interjú készült el a következő intézményekben:

– önkormányzatok: 5 jegyző, 2 aljegyző, 1 képviselőtestület tagja, 8 IT vezető
– egészségügyi intézmények: 5 főigazgató, 2 informatikai vezető, 1 gazdasági vezető
– kulturális intézmények: 3 könyvtárigazgató, 2 múzeumigazgató, 2 színházi vezető, 1 művelődési központ igazgató
– oktatási intézmények: 3 középiskolai igazgató, 3 általános iskolai igazgató, 1 óvodaigazgató, 1 nevelési tanácsadó vezető



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés