Connect with us

technokrata

Kompromisszum vagy hagyománybontás?

Laptop

Kompromisszum vagy hagyománybontás?

Az Epson soha nem arról volt híres, hogy olcsón kínálta volna digitális fényképezőgépeit. Az új Epson gép ára azonban elég kellemesnek tűnik, de vajon nem kell-e ezért túl sok kompromisszumot kötni?

A 460 euróért kapható új Epson PhotoPC 2100Z digitális fényképezőgéphez Epson Stylus Photo 810 típusú színes tintasugaras nyomtatót is kapunk. A nyomtató hat színből állítja elő a színes képeket, maximum 2880×720 dpi-s felbontással.

A fényképezőgépben egy mindössze 1/2,6”-os CCD található. A CCD 2,3 millió képpontjából 2,16 millió pixelt használ ki a gép. A legnagyobb felbontás ennek megfelelően 1800×1200 pixel. Ez a szokásos 1600×1200 képpontos felbontáshoz képest nagyobb – köszönhetően a 3:2-es képaránynak – képek készítését teszi lehetővé. A fényképezőgép 2160×1440 pixeles, HyPict interpolációjú nagyobb felbontást is felajánl. A kisebb felbontású képek 720×480 pixelesek lehetnek, melyet elsősorban e-mail-ben történő továbbításra ajánl a gyártó. Az elkészült képeket CompactFlash kártyára menti a gép, melyből egy 8 MB-os változatot találunk a gép dobozában.

A gép típusjelében látható ”Z” optikai zoomra enged következtetni. Ez azonban nem túlzottan nagy, mindössze 2x-es. A 35 mm-es rendszerbe átszámított fókusztávolság tehát 35 mm és 70 mm közötti lehet. Az optikai zoom kiegészítésére 2,5x-es digitális képkivágást használhatunk (amely minden esetben interpolált képet fog eredményezni). Az optika fényereje F3,3 nagylátószög esetén, illetve F4,5 tele módban. Ezek az értékek egyébként egy mindössze kétszeres optikai zoomra alkalmas géptől meglehetősen gyengék. Makrózáskor F6-os rekeszt használ a kis Epson.

Az autofókusz rendszer normál módban 50 cm és végtelen közötti, makró módban 30 cm és 50 cm közötti tárgytávolságok esetén működik gond nélkül. Ez általában elegendőnek is bizonyul. Az érzékenységet a gép automatikusan állítja be ISO 100-nak, vagy ISO 200-nak megfelelő értékre. Utóbbi természetesen analóg erősítéssel jön létre az ISO 100-as alapérzékenységből.

A programautomatika 1/8 mp és 1/1000-ed mp közötti záridők közötti értéket állít be, de használhatunk 1/2 mp-es záridőt is. A fehéregyensúlyt automatikusan, vagy az egyetlen előre beállított (5100 K-es) értékekből állíthatjuk be. A beépített vaku hatótávolsága nagylátószög esetén 50 cm-től 3,2 méterig, tele módban 50 cm-től 2,3 méterig terjed, mely szintén az átlag alatt található egy kicsivel. A gép hátulján 1,6”-os LCD található, mely az átlagostól egy kissé kisebb.

A gép mérete 130x47x73 mm, tömege a négy szükséges AA méretű akkuval együtt 355 gramm.

Az új gép tehát – mint látható – sokban különbözik a mai 2 Mpixeles gépektől. Ez nem azt jelenti, hogy sokmindenben gyengébb lenne, sok esetben ugyanis az itt megadottak bőven elegendőnek bizonyulnak. Összességében – paraméterei alapján – egy közepes point&shot gépet adott ki az Epson.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu