Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux-Windows együttműködés a Kursk mentése során

Laptop

Linux-Windows együttműködés a Kursk mentése során

A katasztrófát szenvedett orosz atom-tengeralattjáró mentése nem csak az orosz-külföldi, hanem a Linux-Windows együttműködésének eredményeképpen lehetett sikeres. A baj közelebb hozza az ellenfeleket?

Az esseni (Németország) székhelyű Ingenieursgesellschaft IgH cég részéről Dr. Rotthäuser és Dr. Hagemeister is részt vettek annak az európai mentőcsapatnak a munkájában, amely 2001. októberében kiemelte a szerencsétlenül járt Kursk atomtengeralattjárót 108 méter mély hullámsírjából. A cég által fejlesztett vezérlőszoftver gondoskodott arról, hogy a tengeralattjáró stabil és biztonságos pozícióban maradjon a kiemelés során.

2001. júniusában a holland Mammoet cég elsőként bízta meg az
IgH-t a hullámok kompenzálását matematikailag szimuláló szoftver megvalósításával. A cél az volt, hogy a kiemelésre használt kábelek a tengeralattjáró kiemelése során mindvégig kiegyensúlyozottak és feszesek maradjanak. Erre a követelményre alapozva az IgH kifejlesztette a vezérlés és a mentés teljes szoftver koncepcióját és a Raster holland
cég szakembereivel karöltve megvalósította azt.

A SuSE Linux szolgált a szimuláció és a fejlesztés platformjaként. Az IgH már hat éve használ SuSE Linuxot szerver és munkaasztali alkalmazásaihoz, ezért nagy gyakorlattal rendelkezik a rendszer felhasználásában, adminisztrálásában és a programok fejlesztése terén.

A vezérlőszoftvert, amely a mentőhajó fedélzetére került, Delphiben fejlesztették és Windows 2000 alatt futott. Ez a Linux gépeken futó szimuláció során kiszámolt eredményeket hasznosította és felületet adott a vezérlést felügyelő csapatnak. Az IgH által kifejlesztett program speciális tulajdonságai közé tartozik a Kursk kiemeléséhez használt 26
kábel optimális terhelésmegosztásának automatikus kiszámítása, valamint egy saját fejlesztésű algoritmus a hullámzás kiegyenlítését végző gépek energiájának vezérléséhez. Ez az eljárás képezte az alapját a biztonságos mentésnek az akár 3 méterre is tornyosuló hullámokkal szemben.

A vezérlőközpontot öt azonos rendszer alkotta, amelyek duál-boot opcióval rendelkeztek (Linux/Win2000). A számítógépeket redundánsan szervezték és egy Ethernet hálózattal kapcsolták össze. A SuSE Linuxon futó szimulációs program és a Windows 2000-re alapuló vezérlőprogram egymással TCP/IP protokollon keresztül kommunikált. A Linux gépek Windows munkacsoportba szervezéséhez a SuSE Linux alapértelmezett csomagválasztékának részét alkotó Samba nyújtott támogatást.

A fenti ”éles” rendszer egy heterogén hálózati struktúra megvalósításának sikeres példája volt, mely egyesítette mindkét platform előnyös tulajdonságait.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés