Connect with us

Hirdetés

technokrata

A SCSI szabvány is az ATA sorsára jut?

Laptop

A SCSI szabvány is az ATA sorsára jut?

Mint ismeretes, a SerialATA elnevezésű konzorcium már megkezdte a soros ATA kidolgozását. Vajon a SCSI ”sorosítása” eredményes lesz?

A Compaq, az IBM és a legnagyobb merevlemezgyártók (Seagate, Maxtor stb.) megkezdték a jövőbeli merevlemezek új szabványának kidolgozását. A csúcskategóriás rendszerekbe szánt merevlemezek már most súrolják a jelenlegi leggyorsabb SCSI-rendszer sávszélességének határait. Milyen megoldás következhet tehát?

A sávszélesség növelésének egyik legkézenfekvőbb módja az órajel növelése. A másik a busz szélesítése (8 bit helyett 16 bites, 16 bites helyett 32 bites, és így tovább). A busz szélesítése és az órajel növelése azonban felveti a szinkronizálás problémáját, vagyis ha túl nagy a busz szélessége és túl nagy az órajel, akkor igen nehéz az adatok szinkronizálása. A logikus választás tehát az, hogy az ATA-hoz hasonlóan a SCSI szabványt is úgy módosítsák, hogy soros felépítésre is alkalmas legyen. A soros adatátvitel során ugyanis nagyobb órajel használható, anélkül, hogy szinkronizálási problémák lépnének fel. Így nagyobb sávszélesség érhető el, mint a mostani rendszereknél (a 3GIO rendszer használatával érték el a mostani leggyorsabb soros átviteli szabványokat is, például a FireWire-t és az USB 2.0-t). A soros megoldás további előnye, hogy a kábelnek nem kell még 50 eresnek sem lenni, mindössze (árnyékolással együtt) négy ér bőven elegendő.

A jövőben tehát két szabvány kerül bevezetésre. Az egyik a már említett SerialATA, mely a munkaállomások, otthoni felhasználók merevlemezeinek kiszolgálására bőven elegendő lesz, a másik a drágább, de nagyobb sávszélességet biztosító SCSI, amelyből szintén készül soros kivitel, inkább a szerverek vagy csúcskategóriás gépek piacán fog megjelenni.

Az új konzorcium tagjai 2004-re működő technológiát ígérnek, egyelőre az átviteli sebesség értékéről nincs információ. Összehasonlításképpen azért annyi elmondható, hogy a mostani leggyorsabb ATA szabvány, az ATA-100 100 MB/s-os sávszélességgel (vagyis 800 Mbps-os sebességgel) rendelkezik, míg a SerialATA átviteli sebességére 1,5 Gbps-ot ígérnek. A növekedés tehát első lépésben kétszeresre várható.

(A párhuzamos – busz – rendszerekben az átviteli sebességet mindig Byte/s-ban, míg soros rendszereknél bit/s-ban adjuk meg!)



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés