Connect with us

technokrata

Megépült az első DNS-alapú miniszámítógép

Laptop

Megépült az első DNS-alapú miniszámítógép

A kutatási téma még nagyon fiatal; egy évtizede sincs, hogy felfedezték: a DNS segítségével meg lehet oldani bizonyos matematikai problémákat (is). Úgy tűnik, egy újabb áttörés küszöbére érkeztünk.

Izraeli tudósoknak sikerült DNS komputert építeni, melyek olyan aprók, hogy egy kémcsőben milliárdszámra találhatók meg egymás mellett. Számítási teljesítményük igen nagy: egy másodperc alatt 99,8 százalékos pontossággal tudnak több milliárd műveletet elvégezni. A világon ez az első ilyen próbálkozás, ami sikert hozott.

Számok és képletek alkalmazása helyett a mikroszkopikus méretű számítógép be- és kiviteli információja, valamint maga a szoftver is DNS molekulákból épül fel (ezek a parányi kis egységek élő szervezetekben tárolják az információt). A kettős spirál alakú, emberi géneket hordozó molekula négy kémiai bázisponton alapul (ezeket egy-egy nagybetűvel nevezték el: A, T, C, G), ezeknek a kombinációjából épülhet fel az információ.

A tudósok szerint a DNS számítógép előtt nagy jövő áll. A jelenlegi, szilícium architektúrára épülő gépek nemsokára elérik a technológia adta határokat mind miniatürizálás, mind sebesség terén. A DNS alapra épülő számítógépek azonban sokkal gyorsabbak lehetnek, gyakorlatilag beláthatatlan lehetőségeket rejtenek magukban a kicsiny sejtek. Ráadásul energiafogyasztásuk is igen alacsony.

A DNS több információt hordozhat egy köbcentiméternyi helyen, mint egy milliárd CD. Egy ilyen számítógép működése egyébként igen egyszerű: az adatot a DNS vonalon levő molekulapárok adják, az írás, olvasás és egyéb adatmódosítás feladatát pedig két enzim határozza meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin