Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszavonul a CTRL+ALT+DEL szülőatyja

Laptop

Visszavonul a CTRL+ALT+DEL szülőatyja

A PC-s világ egyik leggyakrabban használt, és egyben leghíresebbé (leghírhedtebbé?) vált billentyűkombinációjának kitalálója nyugdíjba vonul.

David J. Bradley, az IBM munkatársaként 1980-81-ben vetette fel a ˝segítő˝ soft-reset, a kikapcsolás nélküli újraindítás ötletét, amelyet aztán egy olyan, létező periféria által közvetített funkcióként kellett megvalósítani, ami nem igényelt újabb hardveres fejlesztéseket az akkor vadonatúj IBM PC architektúrába. Bradley még 1975-ben csatlakozott az IBM fejleszői csapatához, és öt évvel később egyike volt annak a 12 mérnöknek, aki elkészítette az IBM PC-t. Most, több mint 28 év után válnak el útjaik a Kék Óriással, hogy pályafutását az Észak-Karolinai Állami Egyetemen tanárként folytassa.

A fejlesztő az IBM PC születésének 20. évfordulóján elmondta azt is, hogy a nagyjából öt perc alatt lekódolt funkciót valójában ˝Bill˝ tette híressé. Bill Gates nem mulatott a kijelentésen. Mert a CTRL+ALT+DEL billenyűkombináció funkcióját később aztán a Microsoft fejlesztette tovább a Windowst magát is blokkoló lefagyott taskok (a Windows védelmének szemponjából) szabályos leállítására (a Task Manager aktiválására), illetve bejelentkezésre és jelszócserére.

Bradley neve akkor vált igazán széles körben ismertté, amikor mint segítség elhangzott a Jeopardy című népszerű amerikai televíziós vetélkedőben.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés