Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rugalmas, ˝tökéletes˝ biztonságot nyújtó jogkezelés a Windows Server 2003-ban

Laptop

Rugalmas, ˝tökéletes˝ biztonságot nyújtó jogkezelés a Windows Server 2003-ban

Vállalati szintű adatbiztonságot garantál, mégpedig felsőfokon a Microsoft új Jogkezelési Szolgáltatása (RMS) a rövidesen hazánkban is piacra kerülő Windows Server 2003-ban.

A nemzetközi szabványokra épülő, a meglévő infrastruktúra adottságaihoz rugalmasan illeszthető megoldás végre nyugalmat adhat a vállalatvezetésnek: cégük dokumentumai nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Napjainkban ugyanis mindinkább azon múlik egy vállalat piaci sikere, hogy milyen szintű elektronikus kapcsolatot képes kiépíteni partnereivel. A cég és üzletfelei, ügyfelei, beszállítói, illetve a hatóságok közötti integrációnak pedig központi eleme az adatbiztonság, ezen belül is az, milyen mértékben lehet ellenőrizni, szabályozni a digitális információhoz való hozzáférést, az adatok felhasználását.

Ezen a kulcsfontosságú területen hoz minőségileg új megoldást a Microsoft Windows Server 2003-ban megjelenő Jogkezelési szolgáltatás (Rights Management Services – RMS). Az RMS sokszorosan kipróbált, jól bevált biztonsági technológiákat – titkosítást, tanúsítvány-kezelést, elektronikus hitelesítést – foglal egységbe kényelmesen, tetszőleges vállalati környezetben bevezethető szolgáltatásokkal, valamint a más szoftverházak alkalmazásainak zökkenőmentes illesztését biztosító fejlesztőeszközökkel. A Windows Server 2003 jogkezelésére támaszkodva a vállalatvezetés nyugodt lehet: a cég dokumentumai – e-mailek, üzleti és műszaki tervek, pénzügyi és termelési kimutatások, bérlisták, jelentések stb. – nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A könnyen, rugalmasan, sokoldalúan használható rendszer egyaránt védi a vállalati peremhálózat tűzfalán belül és kívül tárolt adatokat, intranetes és extranetes környezetben, online és offline alkalmazásban is garantált biztonságot nyújt.

Jól tudjuk: az információ kincs, s éppen ezért bűnözők mind gyakoribb célpontja. Ugyanakkor arra is tekintettel kell lennünk, hogy a veszély nemcsak kívülről leselkedik ránk: a PricewaterhouseCoopers egy 2002-ben közzétett tanulmánya szerint az utóbbi években az adatbiztonság elleni súlyos cselekmények harmadát – a nagyvállalatok körében pedig közel felét – az érintett cég munkatársai követték el. Előfordul, hogy egy-egy dolgozó minden rossz szándék nélkül küld el e-mailben vagy ad át más módon információt valakinek, aki azt aztán már jogellenesen használja fel. A kormányzati szektorban a számítógépes bűnözés jelentette fenyegetésen kívül az egyre szigorúbb törvényi előírások is nagyobb követelményeket támasztanak az adatbiztonság terén.

Nos, a Windows Jogkezelés minden korábbinál hatásosabb megoldást kínál a digitális információ hanyagság és bűncselekmény elleni, állományszintű védelmére, s ráadásul mindehhez nem kell eldobnunk a nagy pénz- és munkabefektetéssel létrehozott, már jól működő infrastruktúrát. A jogkezelési szabályokat értelmezni és betartani képes alkalmazások – Microsoft terminológiával: a megbízható ügyfelek – mindig a ˝házirendnek˝, a vállalat ügykezelési szabályzatának megfelelően járnak el.

Sokkal szabadabban rendelkezhetünk információkincsünkkel. A rendszergazda a jogkezelés által megkövetelt hitelesítő adatok kiadásával vagy visszavonásával, illetve kizáró rendelkezések útján központilag szabályozhatja a bizalmi kapcsolatokat. Minden további nélkül megoldható például, hogy egy tanácsadó cég jogvédelemmel lássa el, majd közzétegye egy adott ágazatra vonatkozó elemzését: a Windows Jogkezelés garantálja, hogy csak az nyithassa meg az állományt, aki fizetett érte. Külön-külön, illetve tetszőleges kombinációban rögzíthető a megnyitásra, a másolásra, a kinyomtatásra és a módosításra való jog. Az illetékes vezetők mindenre kiterjedő belső eseménynaplók segítségével ellenőrizhetik az engedélyezési (licencelési) tevékenységeket, a megadott és megtagadott engedélyeket (licenceket).

A védett tartalom feldolgozásával, továbbításával foglalkozó alkalmazások a Jogkezelés előírta keretekhez illeszkednek, a rögzített szabályok és az egyes felhasználók azonosítása alapján bocsátják ki vagy tagadják meg a tartalomhoz való hozzáféréshez szükséges licenceket. Megbízható ügyfél alkalmazásnak minősül a Microsoft Office család, az Internet Explorer (pontosabban a hozzá most fejlesztett, külön letölthető jogkezelési bővítmény), illetve bármely más gyártó szoftvere, amelyet a Microsoft Windows Jogkezelés ügyféloldali szoftverfejlesztő készletével (SDK-jával) készítettek. Az ilyen – 98 SE vagy újabb változatú Windows környezetben futó – program API-ját használva kommunikál a Jogkezelési szolgáltatással, licencet kér a védett információhoz, s a tartalomtulajdonos által a licencben megadott jogoknak megfelelően teszi (vagy nem teszi) lehetővé az adott személynek az adatok megtekintését és felhasználását.

Elsődleges szempont volt a Jogkezelési szolgáltatás tervezésekor a kényelmes alkalmazhatóság, a végfelhasználó számára észrevehetetlen működés. Nagy előny, hogy offline módban is létrehozhatunk jogvédett információt, illetve dolgozhatunk védett adatokkal. A licenchez kötött állományok több gépen is megnyithatók; elég rákattintani az adott elemre, s már dolgozhatunk is az anyagon. A kulcs- és licenckezelés szinte láthatatlanul zajlik, nem zavarja a munkát. Az Internet Explorer még idén elkészülő, s letölthető Jogkezelési bővítményének köszönhetően az is olvashat RMS-sel védett állományokat, akinek a gépén egyébként nincs a Jogkezelési szolgáltatással együttműködő alkalmazás.

Horizontálisan és vertikálisan egyaránt széles tartományban méretezhető az RMS, így bevezetésekor a szakemberek maximálisan tekintettel lehetnek a vállalat adottságaira – nagyságára, infrastruktúrájára. Egyetlen számítógéptől kezdve globális elosztott topológiákig bármilyen környezetben, felhasználási területen alkalmazható. Illeszthető intelligens kártyás, biometriai elvű vagy más biztonsági megoldásokhoz. Az ügyfelek széles körét támogatja, központilag, webes felületen felügyelhető.

A Microsoft rendelkezésre bocsátja a Jogkezelési szolgáltatás ügyfél és kiszolgáló oldali API-it, s gondoskodott a Windows Active Directory címtárral való integrációról. A rendszer hitelesítési funkciója a Windows NT LAN Manageren (NTLM-en) alapul. További védelmet, átjárhatóságot garantál, hogy a Jogkezelési szolgáltatás a jogok, szabályok leírására egy, a nemzetközi szabványos XML-en alapuló, speciálisan erre a célra kidolgozott leíró nyelvet, az XrML-t (Extensible Rights Markup Language) használja.

Mindent összevetve, a Jogkezelés a Microsoft Windows Server 2003 olyan újdonsága, amely a minden körülmények között védett munka és kommunikáció nyugalmát adja meg szolgáltatást bevezető szervezet vezetésének, s valamennyi felelősségteljes dolgozójának.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés