Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne terjeszd a Windows forráskódját! – microsoftos e-mail az érintetteknek

Laptop

Ne terjeszd a Windows forráskódját! – microsoftos e-mail az érintetteknek

Figyelmeztető levelekkel próbál gátat szabni a Microsoft a kiszivárgott Windows kódok terjedésének.

Még a múlt héten jelentette be a Microsoft, hogy a Windows 2000 és a Windows NT forráskódjainak egyes részletei illegális módon kijutottak a belső szerverekről. ˝Kívülállók számára a Microsoft birtokában levő forráskód megosztása jogtalan cselekedetnek minősül; ezt nyilvánvalóan igen komolyan vesszük.˝ – mondta akkor Tom Pilla szóvivő – ˝Minden szükséges jogi lépést meg fogunk tenni, ahogyan a vizsgálat egyre előrehaladottabb stádiumba jut.˝

A 203 MB-os állomány a Microsoft vállalati operációs rendszerének kódrészletét tartalmazza, de maga a kód nem teljes. Ennek ellenére rohamtempóban terjedt el az Interneten, minek következtében sokan belenézhettek az operációs rendszer ˝lelkének˝ egy részébe. Többek között ennek lett az eredménye az is, hogy pár napja nyilvánosságra került az első sebezhetőség is, ami a kiszivárgott forrás miatt vált ismertté. Szerencsére csak a korábbi Internet Explorereket érinti az eset; ám ez megnyugvásra nem ad okot, hiszen a böngésző 5.01-es változatát még sok régebbi számítógép használja. Ezenfelül bizonyosan vannak még benne olyan sérülékenységek is, melyek eddig rejtve maradtak, de idővel felszínre kerülhetnek.

Éppen ezért igyekszik Redmond megállítani a forráskód még nagyobb mérvű elterjedését. Ennek érdekében számos e-mailt küldött már el azoknak az embereknek, akik letöltötték vagy terjesztik az ominózus kódrészletet az Interneten, arra figyelmeztetve őket, hogy szüntessék meg a forrás elérhetőségét és töröljék le az állományt. Az elektronikus levélben arra hivatkozik a Microsoft, hogy a forráskód egyének általi letöltése vagy felhasználása törvénysértő cselekedet. Redmond szerint sok ember nincs is tisztában azzal, hogy ha így tesz, akkor szerzői jogokat és üzleti titkokat is megsért.

Nemcsak e-mailek révén igyekszik gátat vetni a fenti folyamatnak, hanem egyes peer to peer file-megosztó hálózatokon is figyelmeztetéseket jelentetett meg a szoftverfejlesztő gigász. Ezekbe akkor lehet belefutni, ha az internetező rákeres a forráskóddal kapcsolatos kulcsszavakra; ez esetben ugyanis megjelenik a Microsoft felhívása, közölte Pilla. Marc Maiffret, az eEye Digital Security, IT-biztonsággal foglalkozó cég CHO-ja szerint azonban ezek az erőfeszítések puszta erőforrás-pazarlásnak minősülnek, mivel a szellem már kiszabadult a palackból, s oda ˝visszagyömöszölni˝ nem lehet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés