Connect with us

technokrata

Microsoft: nem lesz Windows XP SE – a kételkedés joga

Laptop

Microsoft: nem lesz Windows XP SE – a kételkedés joga

A Microsoft Windows részlegének alelnöke egyértelművé tette: a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition. Mi – és ezzel nem vagyunk egyedül – azonban továbbra is kételkedünk…

Bár a Windows Longhorn/Blackcomb megjelenésének július végi 2005-ös kitolásával némileg lecsillapodtak a kedélyek a Windows XP SE megjelenési időpontját (merthogy már akkor is valószínűnek tűnt a megjelenés teóriája) illetően, később Net-szerte erősödött a meggyőződés: a server mellett új desktop Windowst is várhatunk – a régi (újabb) javítása mellett…

E meggyőződést Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában, és vadonatúj kóddal csak a Longhornnal jelentkezik a Microsoft, várhatóan 2005-ben.

De ez nem az első ilyen cáfolat. Annak idején a Microsoft Windows XP – The Official Magazine microsoftos forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a Microsoft terveiben nem szerepel a Windows XP Second Edition kiadása. Az operációs rendszer első javítócsomagja, az SP1 megjelent idén, de hogy lesz-e további XP-tuning vagy rögtön egy teljesen új Windows (a Longhorn) mutatkozik be, az akkor bizonytalanná vált.

Erre válaszul mi akkor megjegyeztük, hogy ha viszont nem lesz második kiadás, akkor a 2003-as év új Windows verzió megjelenése nélkül telik el, ami megszakítaná a Microsoft 1995, vagyis a Windows 95 megjelenése óta bevett stratégiáját, a minden évben új Windows verzió/javítás kiadásának ˝hagyományát˝. Nos, 2003-ra a .Net Server várható, azonban a Longhorn megjelenésének kitolásával így a 2004-es év maradt üresen. És pontosan ez az, ami miatt az információkkal ellentétben kételkedtünk a Windows XP SE mellőzésében. A probléma persze esetleg áthidalható az SP2 2004-es kiadásával, ami által a ˝kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad˝.

A kételkedés oka továbbá az, hogy ezek szerint a 2003-as évben ugyan jelenik meg új Windows, de az nem desktop, hanem server vagy javítás – márpedig a ˝hagyományok˝ szerint minden két évben megjelenik (a Windows XP 2001-ben jelent meg) egy desktop Windows is. Így aztán a legutóbbi hírek 2003-as megjelenésű XP SE-ről és XP SP2-ről szólnak – 2004-es XP SE SP1 és 2005-ös Longhorn mellett.

Viszont ekkor a (várható) Windows XP SP2 és/vagy az SE közötti találgatás vet fel érdekes kérdéseket a tartalmazott újdonságokat illetően. Például: vajon milyen újdonságok kerülnek bele az XP SP2-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy: mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?

E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a már RC változatban létező DirectX 9(.x) és Windows Media 9 Series, továbbá a Sidebar és egyéb GUI-fejlesztések miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen – elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők. Nyilvánvaló azonban az is, hogy amíg jól fogynak az SP1-gyel frissen javított XP CD-k, addig esetleg nem veri nagy dobra egy újabb operációs rendszer közeli megjelenését.

Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok – ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése – rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt…

A kérdésre a válasz – egyelőre maga is kérdés marad. A Windows XP jövőjével kapcsolatos kérdések és találgatások lám, ebben az évben felerősödtek. Bizonyosság – legkésőbb jövő év eleje körül várható.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin