Connect with us

technokrata

Microsoft Imagine Cup 2004 eredmények

Laptop

Microsoft Imagine Cup 2004 eredmények

2004. április 3. és 6. között rendezték meg a Microsoft Imagine Cup pályázatának kelet-közép-európai döntőjét Cambridge-ben. A döntőn résztvevő – mindössze egy főből álló – magyar csapat 7. helyezést ért el a beszélni nem tudó emberek számára kifejlesztett intelligens telefonnal.

A Microsoft 2004-ben immár második alkalommal hirdette meg Imagine Cup elnevezésű pályázatát, melyen idén először magyar versenyzők is részt vehettek. Az Imagine Cup egy alapvetően technológiai jellegű pályázat, mely lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy technikai és művészi hajlamaikat a tanórák keretein kívül is kamatoztassák. Az idei megmérettetésen négy kategóriában indulhattak a versenyzők, melyek közül 3 (Rövidfilm, Animáció, Algoritmus) online módon zajlik, a negyedik (Alkalmazásfejlesztés) pedig hagyományos, élő formában. A pályázatra több mint 25 országból jelentkeztek csapatok.

„Az Imagine Cup kiváló lehetőség arra, hogy egyetemista és főiskolás fiatalok célt találjanak kreativitásuknak és technológiai érdeklődésüknek. A tavalyi esemény során látszott, hogy a versenyszellem, a csapatmunka és a technológiai ismeretek keveréke ideális teret ad új ötletek és megoldások kifejlődéséhez” – mondta Nagy Levente a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere – „Fontos, hogy a Campus szerződés és az MSDN Academic Alliance keretében könnyen elérhető eszközök mellett a hallgatók szakismereteiket és kreativitásukat is felhasználják. Éppen ezért – idén először – mi is nagy örömmel csatlakoztunk az Imagine Cup nemzetközi versenysorozatához, hogy világszinten megmutathassuk a magyar hallgatók innovativitását.”

Az Alkalmazásfejlesztés kategória kelet-közép-európai döntőjére 2004. április 3. és 6. között került sor az angliai Cambridge-ben. A fordulón Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia-Montenegró, Szlovénia és Ukrajna csapatai előadások kereteiben mutathatták be alkotásaikat. A négytagú zsűri és a közönség közös döntése alapján a hazánkat képviselő Tóth Bálint a hetedik helyezést érte el a megmérettetésen.

Tóth Bálint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős hallgatója, akinek kutatási témája a szövegfelolvasó (Text-To-Speech, TTS) technológiák alkalmazása különböző mobil-kommunikációs eszközökben, beszédsérült emberek számára. Az Imagine Cup pályázatra beszédképességüket elvesztett emberek számára készült, Smartphone-on futó alkalmazással állt a cambridge-i zsűri színe elé.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke már több éve foglalkozik olyan kommunikációs eszközök kifejlesztésével, melyet a beszélni nem tudó emberek is használhatnak. Az eddig alkalmazott technológiák továbbfejlesztett változatát Tóth Bálint most a Smartphone-ra ültette át, megalkotva ezáltal egy olyan eszközt, mely nagymértékben leegyszerűsítheti a beszéd-nehézségekkel küzdő emberek mindennapjait. Bálint konzulense, dr. Németh Géza docens szerint a mobil eszközök fejlődésének (gyorsabb CPU, több memória, intelligensebb mobil operációs rendszerek) köszönhetően a hagyományos, piros és zöld gombok nyomkodásán alapuló telefonálásnál már ma is többre számíthatunk. A telefonokra a PC-khez hasonlóan bárki írhat programokat, és a készülékek sokféle típusú információt sokféle módon juttathatnak el hozzánk. Felolvashatják az SMS-t, a címjegyzéket, de hamarosan akár a teljes jogtárat is. A kommunikáció új útjai nyílhatnak meg a fogyatékos emberek előtt is. A kulcs ehhez a színvonalas oktatási és kutatás-fejlesztési műhelyek támogatása lehet.

„Örülök annak, hogy tanárommal együtt kijuthattam erre a versenyre, és a zsűri díjazta munkánkat! Mindez azt mutatja, hogy jó úton járunk.” – mondta Tóth Bálint – „A mostani, Smartpone-ra készült alkalmazás azonban csak kis része egy nagyszabású, több éves fejlesztésnek. Végső célunk egy olyan rendszer kialakítása, mely az intelligens kommunikációs eszközök széles skáláját (Smartphone, Tábla PC, laptop, Pocket PC) kínálja a beszélni nem tudó emberek számára, ezáltal lehetővé téve számukra a más emberekkel való kapcsolattartást és a hátrányukból származó mindennapi nehézségek leküzdését.”

Az Imagine Cup online fordulóinak végleges eredményei még nem születtek meg, azt azonban már biztosan tudni lehet, hogy az Algoritmus kategóriában három magyar versenyző is bejutott a második fordulóba. A Rövidfilm és az Animáció kategóriákban még 2004. május 1-ig lehetőség van a pályázatok leadására. Az idei verseny hazai sikerein felbuzdulva a Microsoft Magyarország tervei között szerepel, hogy jövőre is csatlakozik a nemzetközi megmérettetéshez.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin