Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még mindig a Windows 98 támogatja a legtöbb hardvereszközt

Laptop

Még mindig a Windows 98 támogatja a legtöbb hardvereszközt

Bár a Windows XP már lassan egy éve megjelent, az általa támogatott hardvereszközök száma még mindig csak mintegy 60%-a a Windows 98 által támogatott mennyiségnek – ezzel pedig a Microsoft legújabb desktop operációs rendszere dobogóra sem állhat…

A Windows XP elmúlt lassan egy éves pályafutása során még mindig csak a Windows 98 által támogatott hardvereszközök 60%-ával működik együtt.

Mivel a Windows 98-ra és NT4-re 2002. június 30. óta a Microsoft már nem vállalja WHQL (Windows Hardware Quality Labs) certificationök kiadását (márpedig a hardvergyártók számára ez fontos a termékeik minőségi hitelesítése szempontjából), a driverfejlesztés és -hitelesítés a Windows 98-ra és az XP-re egészen egy hónappal ezelőttig párhuzamosan zajlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows XP piacra dobása óta és kicsivel előtte megjelent hardvereszközök döntő többségét mindkét operációs rendszer támogatja.

És mindez azt is jelenti, hogy pillanatnyilag a Windows 98 a világon valaha megjelent hardvereszközök legtámogatottabb operációs rendszere – ezért is van nagy jelentősége az életciklusának előrehaladtából adódó driverhitelesítés-leállításának. Az XP és közötte tátongó 40%-os szakadék a Windows 98 3 éves előnyének számlájára írható, hiszen nem minden régi hardvereszközhöz készült XP-s driver. A driverhitelesítés leállításából adódóan egyébként ez a szakadék nyilvánvalóan hamarosan eltűnik – majd újra megnyílik, de immár a Windows XP javára.

A Windows XP egyébként – a hardvertámogatottság terén – még dobogóra sem állhat, ugyanis jelenleg a Windows 98 után a Windows 2000 és a Windows NT4 is megelőzi (érdekesség viszont, hogy a Windows Me kevéssel ugyan, de már mögé került, a sereghajtó pedig – nem nagy meglepetésre – a Windows 95). További érdekesség, hogy bár a Windows 98 eddigi életének hossza mintegy 4-szerese a Windows XP-ének, mégis ˝csak˝ kevesebb mint 2-szer annyi hardvereszközt támogat, ami dícséri a hardvergyártók support-munkáját is amellett, hogy évről-évre egyre növekszik a megjelenő új hardvereszközök száma.

A támogatott hardvereszközök számának alakulása – a vezető Windows 98-at 100%-nak véve – július 24-én a következő:
Windows 98 – 100%
Windows 2000 – 91,71%
Windows NT4 – 87,24%
Windows XP x86 – 60,45%
Windows Me – 56,62%
Windows 95 – 51,67%
Megj.: a különböző operációs rendszereknél e viszonyszámok nem jelentenek feltétlenül azonos hardvereszközöket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés