Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kék Halál a Windows Server 2003-on

Laptop

Kék Halál a Windows Server 2003-on

A legújabb Windowsban is vannak ˝halálokok˝…

A Windows Server 2003 sem mentes attól a jelenségtől, amelyet a Windows 95 megjelenésével ismert meg az IT-világ. Az úgynevezett Kék Halálról van szó – a Windowsok végzetes lefagyását jelentő, kék hátterű hibaüzenet, amelyből csak a [Reset] gomb jelent kiutat. A Kék Halál az NT-sorozatú Windows 2k-ban (NT5.0) és XP-ben (NT5.1), s így ezekkel együtt a Windows Server 2003-ban (NT5.2) sem ismeretlen, bár előfordulása ritkább – ugyanakkor rendszerint igen súlyos hibát jelent.

Ki kell emelni ugyanakkor, hogy bár a Kék Halál mindig rosszkor jön, mégis egy viszonylag (ha lehet ilyet mondani egy gépre) ˝humánus˝ lépés a megoldhatatlan hardveres vagy szoftveres probléma ˝megoldására˝. Ha ugyanis a számítógép úgy fagy le, hogy a grafikus kezelői felület utolsó állapota marad a képernyőn, akkor – ha a merevlemez éppen FAT-írási műveletet végzett – komoly esélye van egy jelentős adatvesztésnek, ami rossz esetben a merevlemez egész tartalmát érintheti. Az ilyen jellegű lefagyásnak a mozdulatlan egérmutató állít emléket. Ezzel szemben a Kék Halál esetében az operációs rendszer a végzetes hiba észlelésekor önmaga állít le mindenféle lemezaktivitást – így ezzel ˝csak˝ a memóriából és nem a merevlemezről vesznek el az adatok.

A Kék Halál tehát – ha ˝kell˝ – előállítható a Windows Server 2003-on is. Azonban ehhez nem feltétlenül kell külső beavatkozás, illetve alkalmazások vagy meghajtóprogramok jelenléte, ugyanis a (hivatalos) megjelenés után mindössze egy héttel megszületett 817789-es, majd az újabb hét elteltével megszületett 817789-es Microsoft KB-cikk (Knowledge Base) mind egy-egy kék halálos hibajelenséget tárgyalnak – mégpedig házon belülről, az operációs rendszer saját összetevőivel a főszerepben.

A KB-cikkek tartalma mélyebb szakmai szempontból tulajdonképpen lényegtelen, hisz jelentőségük nem puszta létükben, sokkal inkább elsőségükben rejlik (olyan ez, mint az új autón az első karcolás). Mert ezek után nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb lesznek további hasonló hibajelenségek, akkor is, ha a Windows Server 2003 fejlesztése során és közvetlenül megjelenése előtti népszerűsítő kampánya mélyen hallgatott erről a ˝funkcióról˝ (megjegyzendő, hogy nyitott szemmel ehhez még ennyi bizonyíték sem kell – elég az NT-verziószámot megnézni, és 2k/XP rokonságból szinte azonnal adódik).

˝Welcome to the Club˝ – mondhatjuk, de inkább mégse: a Windows Server 2003 még mindig a létező legjobb Windows szerver, mind szolgáltatásait, mind általános teljesítményét tekintve. Reméljük, hogy ez így is marad, hisz az eddig feltárt hibák – lévén nem adnak lehetőséget illetéktelen hozzáférésre – komoly aggodalomra nem adnak okot.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés