Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1 – a Microsoft, aki segít neked ebben

Laptop

Illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1 – a Microsoft, aki segít neked ebben

˝Windows XP SP1 – újabb háború a kalózok ellen˝ – a ˝szokatlanul durva másolásvédelmi eljárás˝ nem riasztja vissza azokat, akik komolyan gondolják. Ráadásul ők eleve hátszéllel indulnak, ugyanis maga a Microsoft segít a ˝megoldásban˝…

Bár az ˝eljárás˝ már korábban is létezett, mégis csak szeptember 9-e, a javítócsomag hivatalos megjelenése (a beta/RC verziókat csak kevés felhasználó telepítette) után robbant a bomba: illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1. A módszer adott, bárki számára érthető és elérhető. A ˝nyersanyagot˝ ugyan kicsit keresni kell, de a ˝kivitelezés˝ – eddig csak szűk körben ismert – módját maga a Microsoft szolgáltatja hivatalosan.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja. Legalábbis a Microsoft szándéka szerint.

Hátsó ajtó

Kis(?)kapu azonban – mint eddig mindig – ezúttal is létezik: ismeretes ugyanis az is, hogy az általunk egyszerűen antikalóz-intézkedésnek nevezett eljárás csak a legismertebb corporate kulcsokat tette feketelistára, a többi corporate kulcs, továbbá a KeyGen programok által generált kódok gond nélkül működnek továbbra is – illegálisan.

A pofátlanság egyébként itt sem ismer határokat: az Interneten hamar elterjedtek a még működő corporate kulcsok is – a már telepített Windowsban a feketelistás kulcsot megváltoztató eljárás leírásával együtt, ami utóbbihoz később célprogram is készült. Ezzel tehát a Microsoft újabb kísérlete is megbukott – az illegális Windowsok továbbra is működőképesek és frissíthetők.

A ˝jóságos˝ Microsoft

A dolog érdekessége azonban nem (csak) ez: a Microsoft Knowledge Base-ben ugyanis nemrég megjelent két cikk: az egyik a megtagadott SP1-telepítéssel foglalkozik, a másik bemutatja, hogyan kell a (feketelistás) kulcsot megváltoztatni legálisra. Vagy illegálisra – ugyanis az eljárás nem válogat. A kalózjelöltnek ezek után nincs más dolga, mint keresni egy (még) működő corporate kulcsot, és a bemutatott eljárás segítségével végrehajtani a cserét.

A szoftvergyártó nem mindennnapi humanizmusról tett tanúságot az eljárás közzétételével. Mert vajon miért is akarhat egy felhasználó ˝csak úgy˝ kulcsot cserélni az operációs rendszerben. Mert a korábbi legális változatot egy másik ugyanolyanra akarja licencelni? Nyilván nem: a Microsoft inkább lehetőséget ad ˝szegény˝ kalózoknak, hogy ˝megússzák˝ az újratelepítést.

Nagyvonalú tett. A kérdés csak az, hogy a pirate userek ennek hatására a boltba rohannak legális kópiát szerezni, hogy aztán annak kulcsára update-eljék illegális operációs rendszerüket, vagy lázasan kutakodni kezdenek az Interneten – (még) működő corporate kulcsok reményében…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés