Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Elektronikus Kormányzat Központ – Microsoft együttműködési szerződés aláírása

Laptop

Az Elektronikus Kormányzat Központ – Microsoft együttműködési szerződés aláírása

Május 25-én az Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) nevében Baja Ferenc kormánymegbízott, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató ünnepélyes keretek között aláírta az EKK-Microsoft együttműködési szerződést, mellyel hazánk hivatalosan csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához.

A Microsoft tudatában van annak, hogy a nagy nemzetközi szervezeteknek és az egyes nemzetek kormányainak jóval több biztonságot fenyegető tényezővel kell szembenézniük, és magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak mint egy átlagos, informatikai felhasználónak. A kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseik támogatása érdekében a Microsoft a tavalyi év folyamán létrehozta Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program – GSP), amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit.

A Program nagyobb betekintést nyújt a résztvevő szervezetek számára a Windows forráskódjába*, és ezzel együtt növelni kívánja bizalmukat mind termékei, mind pedig az informatikai iparág egészének nagyobb biztonsága iránt. A GSP keretében az államigazgatási szervek olyan erőforrásokhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően a programban részt vevő államok több információ birtokában biztonságosabb számítástechnikai környezeteket tervezhetnek, készíthetnek, vezethetnek be és üzemeltethetnek. A GSP keretében a Microsoft megnyitja a Windows programjai forráskódját, valamint tudásbázisát a programban részt vevő országok kormányai számára.

A GSP keretében a kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek
– hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
– közvetlen kapcsolatot kapnak a Microsoft termék fejlesztői csapatához;
– hozzáférhetnek a Microsoft Windows platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

A GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek kialakítását teszi lehetővé, és biztosítja, hogy az állami szervek ajánlásokat tegyenek a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is. A kormányoknak mindemellett arra is lehetőségük nyílik, hogy segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni otthoni és vállalati operációs rendszereinek védettségét; együttműködnek a Microsofttal a fenyegetések modellezése és a termékek felülvizsgálata terén. A GSP együttműködés eredményeképpen az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be a Microsoft legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már „alapkiépítésben” is jobban megfelelnek a biztonsági igényeknek.

A szerződés aláírásának aktualitása, hogy hazánkban – a jogi és technikai feltételek megteremtése után – még ebben az évben megkezdődnek azok az e-kormányzati fejlesztések, amelyek révén lehetővé válik az állampolgárok számára az elektronikus úton történő ügyintézés a közigazgatási eljárásokban. Így egyebek mellett lehetőség nyílik az elektronikus úton történő aláírásra, valamint az illeték- és díjfizetésre is.

Az együttműködési szerződést a Magyar Köztársaság kormánya nevében eljáró Elektronikus Kormányzat Központ írta alá. A hivatal lesz az elsődleges kapcsolattartó a Microsoft felé, aki gondoskodik arról, hogy a szellemi tulajdonjogok védelmére és a kód hozzáférhetőségére vonatkozó megállapodást betartassa. Valójában ez az a kötelezettségvállalás, amit a szerződés megkövetel. Az Elektronikus Kormányzat Központ a Forráskódhoz való hozzáférést – a Microsofttal közösen rögzített feltételek mellett – további kormányzati intézmények részére is lehetővé tette, akik csatlakozási szándékukat az Elektronikus Kormányzat Központnál jelezhetik.

A szerződés aláírása, és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához történő csatlakozás a Magyar Kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés