Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ahol nem kell aktiválni a Windows XP-t…

Laptop

Ahol nem kell aktiválni a Windows XP-t…

…ott a Microsoft még ennél is többet enged – például ˝bagóért˝ adja a Windows XP mellé – az Office XP-t is…

A helyszín Thaiföld (sajnos), a szereplők pedig a Thai kormány – és persze a Microsoft.

Utóbbi, válaszul a Thai kormány azon tervére, mely szerint olcsó linuxos gépekkel árasztaná el a piacot, úgy döntött, hogy ő is ad ˝némi˝ ˝kedvezményt˝ a Windows XP-t illetően – a versenyképesség megtartása céljából.

Döntésének erednényeképpen egészen odáig ment, hogy a jól ismert termékaktiválás szükségessége nélkül bocsátja a felhasználók rendelkezésére a Windows XP Home Edition operációs rendszert. De ez még mind semmi.

Teszi ezt ugyanis úgy, hogy a termék ára mindössze 36 dollárra (~8500 Ft) ˝rúg˝, és mindennek megkoronázásaként egy Office XP Standard Edition példányt is ˝hozzácsap˝ a csomaghoz. A thai felhasználók így ezzel a szoftvercsomaggal ˝felszerelt˝ komplett PC-hez – némi ˝rásegítéssel˝ potom 286 dollárért (~68.000 Ft) juthatnak hozzá, miközben a Föld más részein az Office XP Standard Edition egymagában 382 dollárba (~90.000 Ft) kerül.

Az olcsó (budget) PC megvásárlásához egyébként a Thai Információs, Kommunikációs és Technológiai Minisztérium (ICT) is hozzájárul, ám segítsége ˝mindössze˝ a hardveres összetevőkre ˝korlátozódik˝, míg a szoftveres ˝akció˝ teljes mértékben a Microsoft ˝műve˝. Hozzájárulásának célja a gyenge thai általános számítógépes alapműveltség erősítése.

Andrew McBean, a Microsoft Thailand ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a Microsoft ezen egyedi tervhez egyedi termékkel járul hozzá – a Windows XP Home Edition és az Office XP Standard Edition külön az ICT céljára limitált (?) változatát adják a progamhoz.

Eddig több mint 160 ezer budget PC talált gazdára Thaiföldön. A thai bankok a vásárlást megkönnyítő hitelkonstrukciót kínálnak a vásárlóknak.

Dion Wiggins, Gartner Asia-Pacific kutatási igazgatója emlékeztetett arra, hogy Thaiföld az a piac, ahol a kalózszoftverek szabadon rendelkezésre állnak. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a szoftvergyártó engedménye mögött így az a törekvés is felfedezhető, hogy termékeiért inkább kapjon keveset, mint semmit – ráadásul (hivatalos) piacot hódíthat a Linux ellenében. Ugyanis a felhasználók körében bevett szokássá vált, hogy az olcsó linuxos PC megvásárlása után a ˝szabad˝ operációs rendszert ˝letakarítva˝, máris telepítették a lopott Microsoft-szoftvereket.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hír nem mai – a Bangkok Post című napilag tudósított róla több mint egy héttel ezelőtt. Azonban a hír annyira hihetetlennek hangzott, hogy ki kellett várnunk – vajon nem kacsa-e? Úgy tűnik, nem az…

Talán költői a kérdés, hogy Magyarországon mikor várható hasonló program az általános számítógépes alapműveltség növelésére? Egyelőre (?) ugyanis nálunk a (leendő) felhasználók fizetnek* a tudásért (például ECDL), miközben az nemzeti-állami érdek is. Aki pedig nem tud fizetni, az úgy marad – az iskolában csak a fiataloknak van esélye az ingyenes tudás megszerzésére. De számítógépet az állam nekik sem vesz*…

* kivéve a – limitált számú – pályázati úton biztosított lehetőségek



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés