Connect with us

technokrata

A Windows fogja vezérelni a háztartási elektronikát?!

Laptop

A Windows fogja vezérelni a háztartási elektronikát?!

Ami várható volt, az most bekövetkezett – megszületett a Microsoft Simple Control Protocol (SCP), melynek feladata a PC és az otthoni elektronikai hálózat összekötése. Súlyos kérdések.

A lehetőség már az eHome bejelentésének idején felmerült, így a megvalósulás csak idő kérdése volt – de bekövetkezett: a Microsoft bejelentette a Simple Control Protocol (SCP) kifejlesztését, melynek feladata a PC és az otthoni elektronikai hálózat összekötése.

Az elképzelés nem igazán eredeti – ismeretes, hogy sokféle megoldás létezik a PC és az otthoni elektronika összekapcsolására. Hogy ne menjünk messzire, elég csak a magyar P5 Intelligens Otthon technológiára gondolni, amelynek része az itthon is kapható PowerHouse X-10 rendszer.

Az SCP használata

Az SCP – illetve végülis a PC-s vezérlés – használatához szükség van SCP-kompatibilis eszközökre és az őket összekötő SCP-hálózatra.

Utóbbinak fontos tulajdonságai közé tartozik például az automatikus eszközdetektálás vagy a különálló logikai hálózatok definiálhatósága, de nem feledkeztek meg a biztonságról sem, lévén az SCP-üzenetek automatikusan 128 bites titkosítással kódolhatók. Az SCP-hálózat peer-to-peer jellegű, vagyis elvileg nincs szükség központi vezérlőegységre – az eszközök egymást is képesek vezérelni megfelelő kezelőfelület jelenlétében.

Az SCP felhasználási lehetősége a világítás vezérlésétől a szórakoztató elektronikán és a háztartási gépeken keresztül egészen a biztonsági és klímaberendezésekig terjed – a sor folytatható bármiféle elektronikus, vezérlést igénylő eszközt beleértve.

Súlyos kérdések

Az otthoni SCP-hálózat használata azonban súlyos kérdéseket is felvet, amelyre Ken Winstrand, a Sunbelt Home Automation listaszerveren félig tréfásan 10 pontban válaszolt:
1. Mostantól éves díjat fizetünk minden bekötött villanykapcsoló után.
2. El kell fogadnunk a licencszerződést kávéfőzés előtt.
3. Hetente jelenik meg javítópatch a kenyérpirítóhoz.
4. A múlt héten két driverfrissítés jelent meg a hálószobaventilátorhoz.
5. Legálisan nem használhatjuk az összes lámpát egyszerre a házban.
6. Egy vírus felhasználja vezérlőegységünkket, hogy a Fehér Ház karácsonyfájának világítását kapcsolgassa.
7. Az új otthoni automatizálás: ˝Olyan, mint az X-10, csak jobb.˝ (?)
8. Mindent kétszer kell kidobnunk a szemétbe.
9. Minden kapcsolót, konnektort és egyéb modult kétévente le kell cserélnünk.
10. Naponta legalább egyszer be kell zárnunk minden ablakot, és az egész lakást újraindítani.

Ehhez nem nagyon tudunk mit hozzáfűzni – bízunk benne, hogy az SCP már a kezdetektől megbízható és jól használható lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin