Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft bejelentette a Tablet PC operációs rendszer legújabb változatát

Laptop

A Microsoft bejelentette a Tablet PC operációs rendszer legújabb változatát

A kibocsátás első évfordulójára új hardverek és szoftverek jelentek meg, egyre népszerűbb a rendszer.

A Microsoft még a Las Vegas-i Comdex 2003 konferencia keretében bejelentette a Windows XP Tablet PC Edition 2004-et, a táblaszámítógépekre írt operációs rendszerének legújabb változatát. Az új változatba mélyen beépülnek a toll kezeléséhez szükséges funkciók, így a Windows minden részében, illetve az ismerős Windows-alkalmazásokban is egyszerűbbé válik a szövegbevitel. A közelmúltban bejelentett Tablet PC SDK tollal vezérelhető weblapok megírására ad módot a programozóknak, de az új operációs rendszer is számtalan, eddig ismeretlen lehetőséget teremt számukra, hogy innovatív programokat írhassanak a Tablet PC platformra.

A Tablet PC Edition 2004 sikeres lezárását jelenti a Tablet PC első évének, amelyet a platformot támogató hardvergyártók (OEM) és független szoftvergyártók (ISV) számának folyamatos növekedése jellemzett, és amelyben egyre több vásárlónál került sor próbabevezetésre, de túl vagyunk már a táblaszámítógépek első vállalati szintű bevezetésén is, elérkezett tehát a hordozható személyi számítógépek új korszaka.

Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője, a Comdex egyik nyitóelőadásának részeként jelentette be a Windows XP Tablet PC Edition 2004-et. Ennek során arra is kitért, hogy a táblaszámítógép a PC-iparág minden szegmenséből egyre erősödő támogatást élvez.

„Világviszonylatban negyven vállalat tervez és gyárt Tablet PC-t, és több mint 120 cég fejleszt olyan szoftvereket, amelyek kiaknázzák a Windows XP Tablet PC Edition tollkezelési képességét” – jelentette ki Gates. Bemutatott egy, a Nationwide Insurance and Financial Services által készített üzleti alkalmazást is, amelynek köszönhetően a Tablet PC a hordozható számítógépet igénylő dolgozók szabványos, támogatott mobilszámítógép-platformjává válik. „Az egészségügyben, a pénzügyi szolgáltató szektorban, az oktatásban és még számos jelentős vertikális piacon egyre több Tablet PC fogy el, és egyre többen alkalmaznak ilyen készüléket” – mondta Gates.

A Windows XP Tablet PC Edition 2004 legfontosabb jellemzői

Továbbfejlődött a kézírásfelismerés a Windows egészén belül, illetve minden Windows-alkalmazásban, a toll bekerül a mindenhol használható, elterjedt beviteli eszközök sorába. Az új Tablet PC beviteli panel (TIP) segítségével egyszerűbbé válik a szöveg beillesztése, javult a szavak felismerése, illetve a kis- és a nagybetűk megkülönböztetése. Sőt, a fejlesztők és a felhasználók „szabályok” segítségével elő is írhatják, hogy az egyes szövegmezőkben (például e-mailekben, címekben, URL-ekben) hogyan kell felismerni a kézírást.

A Microsoft Office 2003- és az Office OneNote 2003-integráció hatékonyságnövelést eredményez, mivel a felhasználók mindenhol jegyzetelhetnek a Microsoft Office Word, az Excel és a PowerPoint 2003 programon belül, sőt, az Outlook 2003 segítségével kézírásos levelet is küldhetnek. A Tablet PC-n futó OneNote (TM) révén egyetlen programon belül kezelhető a kézírás, a szöveg, illetve a webes tartalom.

Az új lehetőségekre építkezve a fejlesztők nagyszerű hatékonyságnövelő alkalmazásokat készíthetnek, mostantól tollal és kézírással vezérelhető funkciókkal egészíthetik ki a webes üzleti alkalmazásokat. Már több vállalat (például az SAP AG, a FranklinCovey Co. és a Corel Corp.) dolgozik azon, hogy szervesen integrálja a tollat és a kézírást alkalmazásai működésébe. Ennek a szélesedő támogatásnak köszönhetően a kézírás a gépíráshoz és az összes egyéb eszközhöz hasonlóan, természetesen használhatóvá válik.

„A Tablet PC operációs rendszerének ezek az újdonságai jól illusztrálják, hogy a táblaszámítógép valóban továbbfejlődést jelent a laptophoz képest” – vélekedett Bill Mitchell, a Microsoft Tablet PC divíziójának alelnöke – „A Windows és az Office egészét átfogó, bővülő hatókörű kézíráskezelés, továbbá a rendszert támogató hardver- és szoftvergyártók egyre növekvő száma még több választási lehetőséget kínál a vásárlóknak az olyan hardveres és szoftveres megoldások közül, amelyekkel a tollas számítógép-vezérlés kiterjeszthető a horizontális és vertikális, iparágspecifikus alkalmazások széles skálájára.”

Mitchell azt is hozzátette, hogy a Tablet PC SDK szoftverfejlesztési készlet nemrégiben bejelentett 1.7-es verziója segítségével a webalkalmazások kibővíthetők, és kezelni tudják a digitális kézírást. Ezáltal a Tablet PC még többek számára válik alkalmassá, mivel a hordozható számítógépen nap mint nap végzett műveletek szélesebb köre lesz tollal végrehajtható. „Új eszközöket adunk a fejlesztőknek, amelyek segítségével a digitális kézírást és szabadkézi rajzot szervesebben integrálhatják a személyi számítógépes alkalmazások lehető legszélesebb körébe” – mondta Mitchell.

A Microsoft Windows XP Tablet PC Edition 2004 várhatóan 2004 közepe táján lesz elérhető, a régi vásárlók ingyenes frissítésként kapják, illetve ez a változat lesz előtelepítve az új Tablet PC hardverrendszerekre.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés