Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő Windowsának grafikus kezelői felülete

Laptop

A jövő Windowsának grafikus kezelői felülete

Új perspektívába (!) helyezi a windowsos alkalmazásokat.

Már javában folyik az új Windows grafikus kezelői felület (GUI) fejlesztése, amely teljesen új perspektívába helyezi a windowsos alkalmazásokat. Teszi ezt a szó szoros értelmében, ugyanis a TaskGallery fantázianevű fejlesztés teljesen 3D-s környezetet varázsol a felhasználó elé, amelyben a meglévő és már ma is működő windowsos alkalmazások (is) tökéletesen működnek.

A fejlesztés irányvonala a jelenlegi, 2D-s sík asztal (Desktop) helyett 3D-s környezet, például egy teljes szoba (vagy a tengerpart) alkalmazása, amelyben a felhasználó mozoghat, zoomolhat, és amelynek berendezéseire (például kivetítő, asztal, padló stb.) helyezhetők vagy akár kézbe is foghatók az alkalmazások ablakai.

Az új Windowsok már ma is stabilan működnek sok ablak használatakor is, azonban a Desktop áttekinthetetlenné válik – akár egy irathalmazzal teli íróasztal. Az egyetlen kicsinyítési lehetőség az úgynevezett ikon állapot, amely segítségével azonban csak átmenetileg a ˝fiókba söpörjük˝ a dokumentumokat, ettől azok nem lesznek áttekinthetőbbek.

Az új elképzelés azért nagyon jó, mert a 3D-s környezetben szabadon, kicsinyítve-nagyítva elhelyezett ablakok tökéletesen áttekinthetők, csak a felhasználón múlik, minek hol van a helye – az asztal helyett egy egész irodát kapunk.

Egyelőre nem tudni, hogy a TaskGallery mikor váltja le a már évtizedes kort megért Desktopot – bizonyosnak tűnik, hogy a ˝Longhorn˝ Windowsban még marad a hagyományos, nyilván ismét kissé tuningolt Desktop, de majd talán a Blackcombban vagy a következő generációkban helyet kap az új fejlesztés.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés