Connect with us

Hirdetés

technokrata

Wikipedia: Bye-bye Google Maps!

Dotkom

Wikipedia: Bye-bye Google Maps!

A Google áremelése visszafelé sült el, így a Foursquare és az Apple után a harmadik nagy partner is maga mögött hagyta Moutain View-ot.

A Wikipedia a megnövekedett licenszdíjak miatt úgy döntött, hogy elhagyja a Google Maps térképszolgáltatását és az ingyenes OpenStreetMap-et kívánja használni. Úgy néz ki, hogy a Google pénzügyi osztálya nem fontolta meg teljesen azt a márciusi döntést, hogy extra pénzt kérjenek a nagy látogatottságú oldalaktól cserébe azért, hogy az ő térképüket használják.

A Mountain View-i cég alapötlete az volt, hogy ha egy oldalt többen látogatnak naponta, mint 25 ezer fő, akkor minden tízezredik látogató után nagyjából 4-10 dollár extrapénzt kérnek. A Foursquare-nél még nem volt biztos, hogy pusztán anyagi megfontolásból hagyta el a vállalkozás a Google Maps-et, mivel a keresőóriás hasonló szolgáltatást indított el, mint a Foursquare. Ekkor még az is benne volt a pakliban, hogy felszívta magát a Foursquare és ezért váltott át az OpenStreetMap-re, de a Wikipedia döntése tisztán üzleti döntés, úgyhogy nincs mese, lassan mindenki elkezdi keresni az alternatív megoldásokat. Az OpeStreetMap-ben pedig az a jó, hogy egyrészt ugye teljesen ingyenes, másrészt szabadon szerkeszthető és kevésbé hardverigényes, így egy mobil appba való beépítés esetén is sokkal magabiztosabb a működése egy gyengébb (vagy régebbi) okostelefonon is elfut. A Wikipedia ezt a bejelentését egyébként az iOS-es alklamazás debütálására időzítette. A Google még nem reagált a döntésre.

A Google felváltotta aprópénzre a technológiáját és így saját maga döntötte meg egyeduralkodását a térképpiacon. Azért ez nem semmi teljesítmény, valljuk be.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés