Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már több ezer áldozata van a titkosító szoftvereknek

Dotkom

Már több ezer áldozata van a titkosító szoftvereknek

Épp ezért nem árt résen lenni!

A Kaspersky Lab biztonsági kutatója, Kurt Baumgartner a Virus Bulletin fórumon megjelent tanulmánya szerint egy StrongPity néven ismert óvatos támadó azzal töltötte a nyarat, hogy titkosító szoftverek használóit csalogatta fertőzött telepítő programjaihoz. A legtöbb támadás Olaszországban és Belgiumban történt, de Törökországban, Észak-Afrikában és Közép-Keleten is sok volt az érintett felhasználó.

A StrongPity egy technikailag fejlett APT (Advanced Persistent Threat) vírus, melyet elsősorban a titkosított adatok és kommunikáció érdekel. Az elmúlt néhány hónapban a Kaspersky Lab jelentős növekedést figyelt meg a támadások számában. A célpontok azok a felhasználók voltak, akik két megbízható titkosító eszközt kerestek az interneten: a WinRAR dokumentum- és a TrueCrypt rendszertitkosítót.

blockhackvirus

A StrongPity vírus olyan összetevőket tartalmaz, amelyek az áldozat rendszerének teljes irányítását a támadók kezébe helyezik, lehetővé teszik a tárolt tartalmak ellopását és további vírusmodulok letöltését adatgyűjtés céljából. A Kaspersky Lab eddig több, mint ezer rendszeren fedezett fel StrongPity oldal látogatásokat és StrongPity összetevők jelenlétét.

Itatók és mérgezett telepítő programok

A támadók kamu honlapokat készítettek, hogy csapdába csalják az áldozatokat. (Az ilyen oldalakat nevezik az IT szakzsargonban „watering holes”-nak, azaz  itatóknak.) Az egyik esetben felcserélték egy domain név két betűjét, hogy elhittessék a felhasználókkal, hogy a honlap a WinRAR szoftver hivatalos telepítő oldala. Aztán egy szembetűnő linket helyeztek egy belga WinRAR terjesztő honlapra, ami a fenti rosszindulatú oldalhoz vezetett, állítólag felcserélve a belga honlap ajánlott linkjét a rosszindulatú domain linkjével. A gyanútlan látogatók az oldalt böngészve a StrongPity mérgezett telepítő programhoz jutottak. A Kaspersky Lab először 2016 május 28-án fedezte fel az átirányítást.

Pár nappal előtte, május 24-én a Kaspersky Lab rosszindulatú tevékenységet figyelt meg egy olasz WinRAR terjesztő honlapon. Habár ebben az esetben a felhasználókat nem irányították át egy kamu oldalra, hanem közvetlenül a terjesztő honlapról töltötték le a rosszindulatú StrongPity telepítő programot.

Továbbá a StrongPity népszerű szoftver-megosztó oldalakról is átterelte a látogatókat a trójai vírussal fertőzött TrueCrypt telepítő programjához.

A WinRAR terjesztő honlapokon talált rosszindulatú linkeket monstanra már eltávolították, de szeptember végén a kamu TrueCrypt oldal még mindig fent volt az interneten.

 keyvirus

Az áldozatok földrajzi eloszlása

A Kaspersky Lab adatai szerint egyetlen hét alatt az olasz terjesztő honlapról letöltött vírus több száz rendszerben jelent meg Európában, Észak-Afrikában és Közép-Keleten. Az egész nyár alatt a legfertőzöttebb országok Olaszország (87%), Belgium (5%) és Algéria (4%) lettek. A fertőzött belga oldal földrajzi eloszlása hasonló volt, a belga felhasználók tették ki az összesen 60 sikeres támadás több, mint felét (54%).

A kamu TrueCrypt honlap áldozatainak száma 2016 májusában ugrásszerűen megnövekedett, a felhasználók 95%-a Törökországban volt.

“A támadók trükkjei elég egyértelműek. Hasonlítanak a 2014-es Crouching Yeti/Energetic Bear APT hozzáállására, amikor trójai vírussal fertőztek meg ipari irányító rendszerek hivatalos telepítő programjait és valódi terjesztő honlapokat törtek fel. Ezek a taktikák kellemetlenek és veszélyesek, ezért a biztonsági iparnak mielőbb szembe kell néznie velük. Az itató támadások természetükből adódóan pontatlanok, ezért vitát szeretnénk indítani a titkosítási eszközök könnyebb és biztonságosabb letöltésének szükségességéről” – mondta Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab fő biztonsági kutatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés