Connect with us

Hirdetés

technokrata

Extrémgyors RAM-okat mutatott be a Samsung

Dotkom

Extrémgyors RAM-okat mutatott be a Samsung

10 nanométer osztályú DRAM-okat mutatott be a Samsung.

A Samsung a világon elsőként hozta létre a „10 nm osztályú DRAM-technológiát”, miután sikeresen leküzdötte a DRAM átméretezésben rejlő műszaki nehézségeket. A feladatot a jelenleg is rendelkezésre álló ArF (argon-fluorid) immerziós litográfiával oldotta meg, amelynek során nincs szükség EUV (extrém ultraibolya) berendezés használatára.

A Samsung által bevezetett 10 nm osztályú (1x) DRAM újabb mérföldkő a vállalatnál az előző sorozatban gyártott 20 nm-es 4 Gb DDR3 DRAM 2014-es megjelenése után. A Samsung csúcstechnológiájú 10 nm osztályú 8 Gb-es DDR4 DRAM-ja jelentős mértékben, több mint 30 százalékkal növeli meg a 20 nm 8 Gb-es DDR4 DRAM szilikonlap-hatékonyságát.

Samsung_10nm_DRAM-Group_2_front

Az új DRAM támogatja a 3200 megabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet, amely több mint 30 százalékkal gyorsabb, mint a 20 nm-es DDR4 DRAM 2400 Mbit/s-os sebessége. Emellett a 10 nm osztályú DRAM chipekből előállított új modulok 10-20 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a 20 nm rendszerhez képest, ami tovább javítja a következő generációs, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) rendszerek és más nagyvállalati hálózatok kialakításának hatékonyságát, de széles körben felhasználható lesz a személyi számítógépek és a legelterjedtebb kiszolgálók piacán is.

Az iparágban elsőként létrehozott 10 nm osztályú DRAM a fejlett Samsung memóriatervezési és gyártási technológiák integrálásának az eredménye. A rendkívül magas szintű DRAM méretezhetőség érdekében a Samsung újabb előrelépést tett a 20 nm DRAM-nál használt megoldásokhoz képest. A főbb technológiai újítások között van a szabadalmaztatott cellás tervezési technológia továbbfejlesztése, a QPT- (négyszeres mintázási technológia) litográfia, valamint az ultravékony dielektromos réteg alkalmazása.

A NAND flash memóriával ellentétben, amelyben egy cella csak egy tranzisztorból áll, a DRAM-cellák egy-egy összekapcsolt kondenzátort és tranzisztort igényelnek, mégpedig rendszerint úgy, hogy a kondenzátor a tranzisztor által elfoglalt terület felett van. Az új, 10 nm osztályú DRAM esetén új kihívást jelentett, hogy a néhány tucat nanométeres szélességű tranzisztorok tetején nagy elektromos töltést tároló, nagyon vékony, henger alakú kondenzátorok kialakítására volt szükség, több mint nyolcmilliárd cellát hozva létre.

Samsung_10nm_DRAM-Group_1_front

A Samsungnak – szabadalmaztatott áramkör-tervezési technológiája és a négyszeres mintázási litográfia felhasználásával – sikerült létrehoznia az új 10 nm osztályú cellaszerkezetet. A meglévő fotolitográfiás berendezések felhasználását lehetővé tevő négyszeres mintázás révén a Samsung megteremtette a következő generációs 10 nm osztályú DRAM (1y) fejlesztésének kulcsfontosságú technológiai alapját.

Emellett a dielektromos réteg felvitelének továbbfejlesztett technológiája az új 10 nm osztályú DRAM-ok teljesítményének további javulását is lehetővé tette. A Samsung mérnökei ultravékony, példátlanul egyenletes angströmben (a méter 10 milliárdod részében) mindössze egyetlen számjeggyel kifejezhető vastagságú dielektromos rétegeket használtak a cellakondenzátorokon, ami nagyobb cellateljesítményhez elegendő kapacitást eredményezett.

Az új 10 nm osztályú DDR4 DRAM fejlesztésében elért eredmények alapján a Samsung még ebben az évben bevezet egy 10 nm osztályú, nagyobb sűrűségű és sebességű mobil DRAM-megoldást, ami még tovább erősíti majd vezető szerepét az ultra-HD okostelefonok piacán.

A notebookok számára tervezett 4 GB-os kapacitásútól kezdve egészen a vállalati szerverek  számára készülő,  128 GB-os kapacitású 10 nm osztályú DDR4-modulok bevezetése mellett a Samsung az év során tovább bővíti 20 nm DRAM-sorozatát is az új 10 nm osztályú DRAM-portfólióval.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés