Connect with us

technokrata

Innovatív eszközökkel oktatnak a BME-n

Dotkom

Innovatív eszközökkel oktatnak a BME-n

Intel Edison és Galileo miniszámítógépekkel oktatják a dolgok internetét a BME-n.

Az Intel az Intel Magyarország Kft. közreműködésével támogatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek (BME-MIT) tanszékének munkáját, ahol a dolgok internetével kapcsolatos kutatás és oktatás is folyik.

Az együttműködés keretében az Intel 10 darab Intel Edison, és 20 darab, második generációs Intel Galileo fejlesztői miniszámítógépet bocsátott a tanszék rendelkezésére. A vállalat emellett anyagi támogatást is biztosít olyan oktatási anyagok elkészítéséhez, amelyek az eszközökön való hardveres és szoftveres fejlesztéseket példaalkalmazásokon keresztül mutatja be.

Intel_Edison

A tervek szerint az oktatási anyagok 2016 nyarára készülnek el, és az interneten nem csupán a műszaki egyetemisták, hanem bármely érdeklődő számára elérhetők lesznek. Az Intel eszközei a 2015. őszi félévben már elérhetők a BME-MIT beágyazott rendszerekkel kapcsolatos tárgyait felvevő hallgatók számára, akik házi feladatok, hallgatói önálló munkák, szakdolgozatok, vagy diplomaterveket is készíthetnek felhasználásukkal.
Hogyan lesznek jobbak a viselhető eszközeink?

Az Intel Edison és Galileo lapkák oktatási célú használatát Kovácsházy Tamás, a BME-MIT docense koordinálja az egyetemen. Kovácsházy szerint „az Intel Edison ideális viselhető és más mobil eszközök megvalósítására.

int_Mkr_939_WomanWithLEDs_5600_cmyk-p19utl28gr57ig961bk4r8h1udu

A fejlesztői kártya kis méretének és a kommunikációs képességeinek köszönhetően például sporttevékenység vagy egészségügyi állapot monitorozására alkalmas eszközöket is fejleszthetnek a hallgatók. A jelenleg kapható viselhető termékek (pl. az okosórák) korántsem tökéletesek, és számos feladatra még nem is használhatók, vagyis rengeteg lehetőség van az ilyen eszközök fejlesztésében. Az új ötletek kidolgozása és tesztelése ideális feladat a hallgatóink számára, hogy teszteljék és fejlesszék a tudásukat.”

A dolgok internetével is megismerkedhetnek

„Bár az Intel Galileo alkalmazási köre kevésbé nyilvánvaló, a fejlesztői miniszámítógép szerepe rendkívül fontos: mindennapi életünket számos beágyazott számítógépes rendszer segíti, amelyeket észre sem veszünk, de hiányukat nagyon megéreznénk. Ma ilyen rendszerek irányítják a gyárakat, a víz- és energiaellátást, de megtalálhatók járművekben vagy épületek gépészeti berendezéseiben is. A beágyazott rendszerek paradigmaváltása jelenleg is zajlik, a dolgok internete (Internet of Things) térhódításával ezek a rendszerek is képessé válnak az interneten való kommunikációra. Az Intel Galileo segítségével ezeknek az eszközöknek a fejlesztését sajátíthatják el a hallgatók” – nyilatkozta a BME docense.

int_Mkr_952_MkrGrpWrkng_5600_cmyk

“Az Intelnek mindig is fontos volt az oktatás és a kutatás támogatása. Napjainkban az olyan új technológiák, mint a viselhető eszközök vagy a dolgok internete, egyre nagyobb teret hódítanak, így fontosnak tartjuk, hogy a magyar mérnökképzésben is támogassuk ezen technológiák hozzáférhetőségét” – mondta el Horváth Richárd, az Intel Magyarország kiskereskedelmi marketingmenedzsere.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin