Connect with us

technokrata

Frissítve: Vége a net semlegességének? Bekeményít a UPC

Dotkom

Frissítve: Vége a net semlegességének? Bekeményít a UPC

Egyes weboldalak elérhetetlenné váltak a UPC felhasználók számára.

Ha valaki az RTL Klub vagy az MTVA egyes csatornáinak a weboldalát szerette volna megnézni az elmúlt néhány napban és az oldal helyett fehér képernyővel találkozott, az nem a véletlen műve. A Liberty Global International, a UPC anyavállalata ugyanis felmondta a közvetlen adatcserélésről szóló megállapodást az előbb említett weboldalak üzemeltetőjével az Externettel.

internet_safety

A problémára két megoldás létezik. Az egyik, hogy az Externet ezentúl egy nem közvetlenül a UPC-vel, hanem egy tranzitszolgáltatóval szerződik. Ez azonban azt jelenti, hogy az oldalak lassabban lesznek elérhetőek, ez pedig egyes esetekben komoly problémákat jelenthet. A másik, hogy a tartalomgyártó ezután fizet a UPC-nek, hogy az biztosítsa számára a korábban már fennálló szolgáltatást. 

Az Amerikában már nagy port kavart, a net semlegességéről szóló vita pontosan ez utóbbit kívánja megelőzni, ennek hatására ugyanis előfordulhat, hogy egyes oldalak előnyt élveznek a másikkal szemben. A UPC döntése arra vezethető vissza, hogy a múlt év során a B kategóriás,  a hazai szolgáltatóknak ingyenességet garantáló  adatcserélő központról A kategóriásra váltottak, melyre már nem vonatkozik ez a kitétel, így a cég ezután csak bevétel fejében változtat az eddigi metóduson.

upc_romania

A UPC felhasználóknak ez a hét igen bosszúsnak ígérkezik, péntek reggel óta ugyanis folyamatosan akadozik a szolgáltatás, így nemcsak az RTL, de más weboldalak is elérhetetlenek. Nem is véletlen, hogy a cég ügyfélszolgálatát és közösségi felületeit valósággal elözönlötték a panaszos levelek.

 

Frissítés: A UPC azóta reagált a problémára és mostantól ismét elérhetőek a népszerű weboldalak. Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin