Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így takarékoskodhatunk a nyomtatópapírral

Dotkom

Így takarékoskodhatunk a nyomtatópapírral

Az OKI „Tudta-e?” sorozatában olyan funkciókat mutatunk be, amelyek megkönnyítik az irodai munkavégzést, azonban a felhasználók kevéssé ismerik, vagy nem általánosan elterjedt a használatuk.

Egy átlagos irodai dolgozó évente közel 10.000 oldalt nyomtat ki. Ha összeadjuk valamennyi munkatárs papírfogyasztását, egy közepes vagy nagyobb vállalatnál már szabad szemmel jól látható tételt jelent a könyvelésben a papír beszerzésének költsége.

A papírgyártás jelentős terhet ró a környezetre is – nem csak a kivágott fák miatt, hanem mert a harmadik helyen szerepel a legtöbb energiát igénylő gyártási tevékenységek között, az üvegházhatású gázok kibocsátása terén pedig a negyedik helyen áll a feldolgozóiparban.1 Éppen ezért az OKI nem csupán költséghatékonysági, de környezetvédelmi szempontból is szorgalmazza a hatékonyabb papírfelhasználást.

A leggyakrabban használt költségcsökkentési megoldás a kétoldalas nyomtatás, amit az OKI multifunkciós készülékein a Duplex nyomtatás menüpont alatt találunk. A legokosabb megoldás, ha eleve ezt adjuk meg alapértelmezett beállításként, és csak akkor váltunk egyoldalas nyomtatásra, ha kifejezetten arra van szükség.

Azzal is csökkenthetjük a papírigényt, ha kisebb méretben nyomtatunk vagy fénymásolunk, hiszen sok esetben csökkentett méret mellett is megfelelően látható a tartalom. Ha egy többoldalas dokumentumot szeretnénk takarékosan kinyomtatni, egy oldalra tömörítve mondjuk egy prezentáció diáit vagy egy konferencia programját, akkor az N-Up funkciót használva 2, 4 vagy akár 8 oldalt is rányomtathatunk egy oldalra. Ez a funkció ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy dokumentum egymással megegyező tartalmú oldalait kisebb méretben sokszorosítsa, így például egy menükártyát egy oldalra helyezve több példányban nyomtat ki, a nyomatot pedig kiosztás előtt már csak darabokra kell vágni.

Úgy is módosíthatjuk a nyomtatandó vagy másolandó dokumentum méretét, ha a Reduce/Enlarge funkció segítségével lekicsinyítjük/ felnagyítjuk azt. Amennyiben például nincs szükségünk egy teljes A3-as oldal másolására, akkor a Zoom funkció segítségével rá is közelíthetünk (1%-os léptékekkel) a számunkra szükséges részre és rámásolhatjuk egy A4-es papírra.

Ha minél alaposabban megismerjük multifunkciós készülékünk funkcióit, akkor ezek a változtatások mindössze néhány gombnyomásba kerülnek. Lehet, hogy ezekkel a módszerekkel mindössze napi néhány lapot takarítunk meg, de ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés