Connect with us

technokrata

Jó úton halad a Magyar Telekom

Dotkom

Jó úton halad a Magyar Telekom

A pénzügyi jelentés alapján optimista maradt a Magyar Telekom, a cash flow azonban sokat csökkent.

A bevételek 1,3%-kal 152,1 milliárd forintról 150,1 milliárd forintra mérséklődtek 2012. harmadik negyedévben 2011 azonos időszakához képest. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek jelentős növekedése valamint a növekvő TV, mobil internet és az okostelefon értékesítéseknek köszönhetően növekvő mobil készülékértékesítési bevételek nem tudták ellensúlyozni a vezetékes és mobil hangalapú bevételek valamint a Rendszer Integrációs/IT bevételek csökkenését.

Az EBITDA 9,7%-kal 51,6 milliárd forintról 56,6 milliárd forintra nőtt, elsősorban az egyéb működési bevételek 5,7 milliárd forintos emelkedésének köszönhetően. A növekedés főként egy, a macedón leányvállalatunknál 2012. harmadik negyedévben végrehajtott ingatlan tranzakciónak köszönhető, amelynek keretében négy elavult épületet egy újra cseréltünk, amiből 3,7 milliárd forint nyereség származott. A Pro-M eladása – ami szintén ebben a negyedévben történt – is hozzájárult az emelkedéshez. Mindezek, valamint a szigorú költségtakarékossági intézkedések ellensúlyozták a 2012. júliusban bevezetett új távközlési adó kedvezőtlen hatását. Az EBITDA ráta 37,7%-ot ért el 2012 harmadik negyedévben. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, valamint a különadó és az új távközlési adó nélkül számolt EBITDA 5,4%-kal 64,0 milliárd forintról 67,4 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta 44,9% volt 2012 harmadik negyedévében, míg 2011 azonos időszakában 42,0%.

A személyi jellegű költségek 0,9 milliárd forinttal nőttek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mivel az ügyfélszolgálati, értékesítési és ügyfélélmény területeken dolgozó, korábban kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkatársak 2012. áprilistól a Magyar Telekom főállású munkavállalójaként dolgoznak tovább. Ebből következően a csoportszintű létszám közel 1700 fővel nőtt.

A “kétforintos adó” és ami mögötte van

A Magyar Telekom Csoportnak 2012. harmadik negyedévben 4,4 milliárd forint adófizetési kötelezettsége keletkezett, mely egyéb működési költségként került könyvelésre. A fizetett távközlési adó 2012. harmadik negyedévben 1,5 milliárd forint volt, mivel az adó fizetése a vonatkozó időszaktól számított 2 hónap múlva esedékes.

A nettó pénzügyi ráfordítások 4,2 milliárd forintról 5,2 milliárd forintra nőttek, mivel a hitelportfoliót terhelő kamatkiadások emelkedtek a magasabb kamatlábak és a megnövekedett hitelállomány miatt. Ráadásul 2012 harmadik negyedévében a forint erősödésének kedvező hatását ellensúlyozta a forint és euro hozamok kedvezőtlen változása, aminek következtében nőtt a derivatíváinkon elkönyvelt értékelési veszteség.

A nyereségadó 12,7%-kal a 2011. harmadik negyedévi 6,7 milliárd forintról 5,9 milliárd forintra csökkent 2012. harmadik negyedévben a magasabb adózás előtti eredmény ellenére. 2011. harmadik negyedévben az effektív adóráta 28,7% volt, mivel a 2011. harmadik negyedévben az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (az „SEC”-nek) és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (a „DOJ”-nek) fizetendő bírsággal kapcsolatban képzett céltartalék az adóalapból nem volt levonható. 2012. harmadik negyedévben az effektív adóráta 23,6% volt, elsősorban a Pro-M tranzakció magas adóvonzata miatt, ami a tranzakció HAR és IFRS szerinti eltérő kezeléséből adódott. Emellett a Csoport által fizetett helyi iparűzési adót a bruttó eredmény alapján kell fizetni, így az új távközlési adó miatt megnövekedett közvetett költségelemek az adóráta emelkedéshez vezettek 2012. előző negyedéveihez képest.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 28,8 milliárd forinttal 134,2 milliárd forintról 105,4 milliárd forintra csökkent 2012. első kilenc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés oka elsősorban a működőtőke változása, mivel a társaság 2012 első kilenc hónapjában az SEC és DOJ vizsgálatokhoz kapcsolódóan 22,1 milliárd forintot fizetett ki. A csökkenést részben ellensúlyozta a Pro-M tranzakciónak köszönhető működőtőke javulás. A magasabb kamatláb és növekvő eladósodottsági szint miatt emelkedő fizetett kamatok valamint a magasabb fizetett nyereségadó is hozzájárultak az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow csökkenéséhez.

 

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin