Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tőkevagyon, vízvagyon, olajvagyon… adatvagyon

Dotkom

Tőkevagyon, vízvagyon, olajvagyon… adatvagyon

A Cebr kutatói szerint a következő években stratégiai jelentőségűvé válik a big data iparág az Egyesült Királyságban.

A Centre for Economics and Business Research (Cebr) előrejelzése szerint 2017-re 216 milliárd angol font lesz az adatvagyon értéke az Egyesült Királyságban, ahol ennek köszönhetően 58.000 új munkahely jön majd létre – derül ki a gazdasági kutatócég 2011-2017. közötti időszakot felölelő tanulmányából, mely arra fókuszált, hogy meghatározza a big data1  -ból származó összes gazdasági hasznot a szigetországban. Az üzleti analitikai szoftverek és megoldások vezető szállítójának számító SAS megbízásából készült jelentésben a kutatók azt vizsgálták, hogy az egyesült királysági szervezetek hogyan tudják kinyerni a big data-ban rejlő gazdasági értéket a nagy adattömegek elemzésére képes eszközök alkalmazásával.

A technológiai innovációknak – például a szkennereknek, érzékelőknek, mobiltelefonoknak, hűségkártyáknak, intelligens mérőeszközöknek, a világhálónak és a közösségi médiának – köszönhetően nap mint nap hatalmas mennyiségű strukturált és strukturálatlan adat jön létre, amely egyaránt jelent kihívást és lehetőséget a szervezetek számára. A Cebr riportja az első olyan tanulmány, mely az elérhető hatalmas adatmennyiség, a big data Egyesült Királyság gazdaságára gyakorolt hatását vizsgálja. A riport független becslést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az infokommunikációs technológia (ICT) újdonságai milyen szerepet játszhatnak a gazdasági növekedés egyensúlyának helyreállításában és fellendítésében a feldolgozóiparon és a szolgáltató szektoron keresztül.

A jelentés többféle forrásból származó publikus adatok felhasználásával készült, beleértve például az Egyesült Királyság nemzeti statisztikáit, az IDC, a McKinsey, és a TDWI adatait. A riport a big data gazdasági értékét adattőkének („data equity” 2) nevezi Adrian Wooldridge nyomán, aki egy The Economistban megjelent cikkében használta először ezt a kifejezést 2011 májusában. A Cebr-tanulmány becslése szerint 2011-ben 25,1 milliárd angol font volt az adattőke értéke a magánszektorban és a közszférában működő vállalatok számára a szigetországban. A szakemberek a big datát elemző technológiák alkalmazásának elterjedése miatt a jövőben még nagyobb haszonra számítanak: a jelentés szerint 2012. és 2017. között ez az érték összesen mintegy 216 milliárd angol fontot tesz majd ki. Ez az összeg megfelel a Cebr által ugyanerre az időszakra jósolt kumulatív egyesült királysági GDP 2,3 százalékának. A kutatók előrejelzésüket az új vállalkozások számának feltételezhető emelkedésére, valamint az üzleti innováció és a vállalati hatékonyság várható növekedésére alapozzák, s ez utóbbinak tulajdonítják a legjelentősebb szerepet.

Az adattőke azonban csak akkor jön létre, ha a szervezetek elemzik a rendelkezésükre álló hatalmas adatmennyiséget, s az így nyert információk birtokában kihasználhatják az ebből származó lehetőségeket. S ma már ráadásul az sem mindegy, hogy mindezt mennyi idő alatt képesek megtenni: a gyors reagáláshoz és a versenyelőny megszerzéséhez gyorsan elérhető, pontos információ szükséges.

Tű a szénakazalban – a korábbinál sokkal gyorsabban

A nagy teljesítményű analitikai megoldásokkal a szervezetek hatalmas mennyiségű adatot elemezhetnek a korábbinál lényegesen rövidebb idő, akár percek vagy másodpercek alatt, s ezáltal jobb és gyorsabb döntéseket tudnak meghozni.

A SAS felhasználóinak legnagyobb összejövetelén, az áprilisi SAS Global Forumon jelentette be, hogy a SAS LASR Analytic Servert számos iparági és konkrét üzleti problémára megoldást kínáló eszközének következő verzióiba fogja integrálni. A memóriaalapú (in-memory) változatok választ adnak a szervezetek azon, egyre növekvő igényére, hogy hatalmas, akár több milliárd sornyi adattömegekbe nyerjenek betekintést, és összetett kérdésekkel birkózzanak meg a korábban szükséges órák helyett percek, vagy percek helyett másodpercek alatt.

„A nagy teljesítményű analitika segítségével az adatokból értékes információ nyerhető. Még ha egy vállalat tűt is keres a szénakazalban, az ilyen típusú megoldásokkal gyorsabban megtalálja azt – például mindössze 4 órára csökkentve egy ezt megelőzően 4 napig tartó folyamatot, amelynek drámai hatása van a szervezet teljesítményére” – érzékeltette a különbséget Rex Pruitt, a Premier Bankcard menedzsere.

„A gyorsabb válaszok olyan korábban láthatatlan mintákat, érzelmeket és kapcsolatokat fednek fel, amelyek átalakíthatják egy vállalat működését: új lehetőségeket jelenthetnek, gyorsabban felderíthetik a csalásokat, és választ adhatnak a fogyasztói igényekre, még mielőtt azokat maguk a vevők felismernék” – nyilatkozta Russ Cobb, a SAS partnerkapcsolatokért és marketingért felelős alelnöke.

A SAS 17 iparág – többek között a banki és biztosítási szektor, kiskereskedelem, egészségügy, gyógyszeripar, közigazgatás, kommunikáció és vendéglátás -, valamint 16 tevékenységi terület részére kínál előre összeállított analitikai megoldásokat ; ez utóbbiak közé tartozik például a marketingoptimalizálás és a teljesítménymenedzsment. A SAS portfoliójában jelenleg a kockázatkezelő, a kiskereskedelmi tervező és a kiskereskedelmi árleszállítás-optimalizáló megoldás érhető el villámgyors, memóriaalapú változatban. A jövőben pedig például a marketingoptimalizáló, a kiskereskedelmi előrejelző, valamint a szintén kiskereskedelem számára kifejlesztett ároptimalizáló megoldások megjelenése várható in-memory formában.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés