Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

közszféra

Digitalizáció

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

A vállalkozások általában a mesterséges intelligenciát a manuális feladatok automatizálása, a jobb döntések meghozatala és az ügyfélszolgálat javításának érdekében használják.

A közszféra hatalmas mennyiségű adattal rendelkezik, így az AI alkalmazásának lehetőségei ezen a területen sokkal nagyobbak, mint a magánszektorban. Emellett hasznát tudja venni azon iparágak tapasztalatainak és gyakorlatainak, amelyeknek lehetőségük volt kísérletezni, tanulni a hibáikból, így hatékony stratégiákat dolgoztak ki az innováció alkalmazásával kapcsolatban. A közszféra és különböző vállalkozások közötti együttműködésre van szükség mind a tudás megosztásában, mind pedig a mesterséges intelligencia etikus felhasználását garantáló, a magánélethez való jogot tiszteletben tartó szabályozás megalkotása terén. A jövőben elengedhetetlenné válik, hogy állami szervezetek is megismerjék, használják a technológiát, így nagyobb rálátással lesznek képések alakítani az ezzel kapcsolatos jogszabályokat.

„Az elmúlt évek kihívásai olyan komplex kérdéseket vetetettek fel, melyekre nem elegendő intézményi szinten választ keresni és csak a lokális szinten rendelkezésre álló adatok alapján előkészíteni a döntéstámogatást. A legtöbb esetben a helyi típusú adat és kompetencia már kevés, egy átfogóbb komplex koncepcióra, azaz intézményeken átívelő analitikára van szükség. A cél, hogy azt az adatvagyont, amivel az államigazgatás is rendelkezik, képesek legyünk egy nagyobb perspektívában értelmezni, feldolgozni és elemezni”

– mondta Szász Viktor, a SAS Magyarország Üzleti Analitika szakértője.

Egy emberközelibb állam

A mesterséges intelligencia alkalmazása számos kézzelfogható előnnyel járhat az állam és a polgárai számára egyaránt. A mesterséges intelligencia többek között lehetővé teszi a gyors és pontos döntések meghozatalát, a csalások és szabálytalanságok felderítését, ezáltal a közszolgáltatások színvonalát is javítani tudná. Az AI és fejlett analitikán alapuló megoldások alkalmazásai az államháztartás, az egészségügy, a szociális ellátás, a biztonsági ágazat vagy az igazságszolgáltatás területén is hasznosíthatóak.

„Az intézményeken átívelő analitika kapcsán elengedhetetlen a gyorsan és rugalmasan kialakítható skálázható infrastruktúra, a kormányzati adatnyilvántartás, a bevált és újrahasznosítható interfészek, a megbízható adatmenedzsment és fejlett analitikai, MI képességek. A jogi környezet és folyamatok, továbbá az információ biztonság kiemelten fontos, hiszen az államigazgatás területén szenzitív adatokról van szó, amiknek felhasználása jogalaphoz kötött, így szükséges a megfelelő támogatottság ahhoz, hogy egy adott szituációban a lehető leggyorsabban tudjanak a döntéshozók reagálni. Adat alapú döntéstámogatást ugyanis csak akkor lehet hatékonyan megvalósítani, ha egyben tudjuk elemezni a releváns információkat. Nem az adat vezérli a szervezeteket, hanem a döntések!”

– tette hozzá Szász Viktor.

Az algoritmusok életeket menthetnek

Az egészségügy egy olyan terület, ahol az adattudományi szakemberek munkája már most is széles körben alkalmazható, ám a kilátások még messzebb mutatnak. A mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős hatással lehet az egészségügyi rendszer hatékonyságának javítására azáltal, hogy jobban megérti a betegek és a létesítmények igényeit, és hatékonyabban irányítja az egész rendszert. Emellett az AI-megoldások javíthatják az adminisztratív műveletek hatékonyságát, támogathatják az orvosokat a diagnózis felállításában, valamint az orvosi és szervezeti döntéshozatalban.

Az algoritmusok lehetővé teszik például a CT-felvételek hatékonyabb kiértékelését az onkológiában, továbbá segítheti a műtéti eltávolításra alkalmas daganatok értékelését. A fejlett AI-technológiák, köztük a képfelismerés és a mélytanulási modellek információt szolgáltatnak a daganat teljes térfogatáról, és 3D-s ábrázolást készítenek róla. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosabban meghatározzák, az életmentő műtét elvégezhető-e vagy más kezelési stratégiát kell választani.

A robotmunka elvégzése

Az AI által nyújtott automatizálás drámaian csökkentheti a költségeket, valamint a rutinszerű, manuális feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak inkább a stratégiai projektekre összpontosítsanak. A mesterséges intelligencia jelentősen javíthatja a szolgáltatásnyújtást az egyszerűsített digitális folyamatok révén, amelyek kiküszöbölik az emberi hibák és a kézi feldolgozásból adódó késedelmek kockázatát.

Honnan jön a szakember?

Sok intézmény nem rendelkezik a megfelelő kompetenciákkal, erőforrásokkal a mesterséges intelligencia alkalmazásával történő projektek végrehajtásához. Az adattudomány szakemberei iránti kereslet gyorsan növekszik, azonban az oktatási szektor eddig nem tudott felzárkózni a megnövekedett igényekhez. Marek Ruciński, a SAS ügyfélkapcsolati vezetője szerint hatékony módja a szakemberhiány leküzdésének:

Ha a piacon hiány van, az ilyen embereket belsőleg is ki lehet képezni. A jelentkezőknek nem kell jártasnak lenniük az informatikában és a statisztikában, de képesnek kell lenniük az analitikus modellek használatára és ellenőrzésére”

– szakértőként hozzátette, érdemes a földrajzi adatokkal dolgozó osztályokon, illetve a haladó Excel-felhasználók körében keresni a jelölteket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés