Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

közszféra

Digitalizáció

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

Így használhatná a közszféra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket

A vállalkozások általában a mesterséges intelligenciát a manuális feladatok automatizálása, a jobb döntések meghozatala és az ügyfélszolgálat javításának érdekében használják.

A közszféra hatalmas mennyiségű adattal rendelkezik, így az AI alkalmazásának lehetőségei ezen a területen sokkal nagyobbak, mint a magánszektorban. Emellett hasznát tudja venni azon iparágak tapasztalatainak és gyakorlatainak, amelyeknek lehetőségük volt kísérletezni, tanulni a hibáikból, így hatékony stratégiákat dolgoztak ki az innováció alkalmazásával kapcsolatban. A közszféra és különböző vállalkozások közötti együttműködésre van szükség mind a tudás megosztásában, mind pedig a mesterséges intelligencia etikus felhasználását garantáló, a magánélethez való jogot tiszteletben tartó szabályozás megalkotása terén. A jövőben elengedhetetlenné válik, hogy állami szervezetek is megismerjék, használják a technológiát, így nagyobb rálátással lesznek képések alakítani az ezzel kapcsolatos jogszabályokat.

„Az elmúlt évek kihívásai olyan komplex kérdéseket vetetettek fel, melyekre nem elegendő intézményi szinten választ keresni és csak a lokális szinten rendelkezésre álló adatok alapján előkészíteni a döntéstámogatást. A legtöbb esetben a helyi típusú adat és kompetencia már kevés, egy átfogóbb komplex koncepcióra, azaz intézményeken átívelő analitikára van szükség. A cél, hogy azt az adatvagyont, amivel az államigazgatás is rendelkezik, képesek legyünk egy nagyobb perspektívában értelmezni, feldolgozni és elemezni”

– mondta Szász Viktor, a SAS Magyarország Üzleti Analitika szakértője.

Egy emberközelibb állam

A mesterséges intelligencia alkalmazása számos kézzelfogható előnnyel járhat az állam és a polgárai számára egyaránt. A mesterséges intelligencia többek között lehetővé teszi a gyors és pontos döntések meghozatalát, a csalások és szabálytalanságok felderítését, ezáltal a közszolgáltatások színvonalát is javítani tudná. Az AI és fejlett analitikán alapuló megoldások alkalmazásai az államháztartás, az egészségügy, a szociális ellátás, a biztonsági ágazat vagy az igazságszolgáltatás területén is hasznosíthatóak.

„Az intézményeken átívelő analitika kapcsán elengedhetetlen a gyorsan és rugalmasan kialakítható skálázható infrastruktúra, a kormányzati adatnyilvántartás, a bevált és újrahasznosítható interfészek, a megbízható adatmenedzsment és fejlett analitikai, MI képességek. A jogi környezet és folyamatok, továbbá az információ biztonság kiemelten fontos, hiszen az államigazgatás területén szenzitív adatokról van szó, amiknek felhasználása jogalaphoz kötött, így szükséges a megfelelő támogatottság ahhoz, hogy egy adott szituációban a lehető leggyorsabban tudjanak a döntéshozók reagálni. Adat alapú döntéstámogatást ugyanis csak akkor lehet hatékonyan megvalósítani, ha egyben tudjuk elemezni a releváns információkat. Nem az adat vezérli a szervezeteket, hanem a döntések!”

– tette hozzá Szász Viktor.

Az algoritmusok életeket menthetnek

Az egészségügy egy olyan terület, ahol az adattudományi szakemberek munkája már most is széles körben alkalmazható, ám a kilátások még messzebb mutatnak. A mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős hatással lehet az egészségügyi rendszer hatékonyságának javítására azáltal, hogy jobban megérti a betegek és a létesítmények igényeit, és hatékonyabban irányítja az egész rendszert. Emellett az AI-megoldások javíthatják az adminisztratív műveletek hatékonyságát, támogathatják az orvosokat a diagnózis felállításában, valamint az orvosi és szervezeti döntéshozatalban.

Az algoritmusok lehetővé teszik például a CT-felvételek hatékonyabb kiértékelését az onkológiában, továbbá segítheti a műtéti eltávolításra alkalmas daganatok értékelését. A fejlett AI-technológiák, köztük a képfelismerés és a mélytanulási modellek információt szolgáltatnak a daganat teljes térfogatáról, és 3D-s ábrázolást készítenek róla. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosabban meghatározzák, az életmentő műtét elvégezhető-e vagy más kezelési stratégiát kell választani.

A robotmunka elvégzése

Az AI által nyújtott automatizálás drámaian csökkentheti a költségeket, valamint a rutinszerű, manuális feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak inkább a stratégiai projektekre összpontosítsanak. A mesterséges intelligencia jelentősen javíthatja a szolgáltatásnyújtást az egyszerűsített digitális folyamatok révén, amelyek kiküszöbölik az emberi hibák és a kézi feldolgozásból adódó késedelmek kockázatát.

Honnan jön a szakember?

Sok intézmény nem rendelkezik a megfelelő kompetenciákkal, erőforrásokkal a mesterséges intelligencia alkalmazásával történő projektek végrehajtásához. Az adattudomány szakemberei iránti kereslet gyorsan növekszik, azonban az oktatási szektor eddig nem tudott felzárkózni a megnövekedett igényekhez. Marek Ruciński, a SAS ügyfélkapcsolati vezetője szerint hatékony módja a szakemberhiány leküzdésének:

Ha a piacon hiány van, az ilyen embereket belsőleg is ki lehet képezni. A jelentkezőknek nem kell jártasnak lenniük az informatikában és a statisztikában, de képesnek kell lenniük az analitikus modellek használatára és ellenőrzésére”

– szakértőként hozzátette, érdemes a földrajzi adatokkal dolgozó osztályokon, illetve a haladó Excel-felhasználók körében keresni a jelölteket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés