Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tortával és bulival búcsúztatták az Internet Explorer 6-ot

Dotkom

Tortával és bulival búcsúztatták az Internet Explorer 6-ot

A sok poén céltáblájává vált 11 éves böngészőt végleg nyugdíjba küldték.

A Microsoft fejlesztői egy hatalmas tortával ünnepelte meg, hogy végre  sikerült megszabadulni a 11 éves (a Windows XP-vel érkező)  IE 6-tól, ugyanis annyira elavult a motorja, hogy képtelen volt már megfelelni a mai kor elvárásainak és csak gátolta a korszerű webes szabványok terjedését a létével. Ráadásul a webfejlesztők is utálták.

A megszűnésének feltétele az volt, hogy a világ szinte minden pontján 1% alá kellett esnie az IE 6 részesedésének, ezért már 2 éve folyamatosan kampányolt a Microsoft, hogy frissítsék le újabb verzióra a böngészőt mindenki. Most pedig nézzük meg, miből lett a cserebogár.

Az Internet Explorer lassan 17 éves (augusztusban lesz ennyi a pontosítás végett) és bizony nagy utat járt be addig, amíg az 1 megás böngészőből a “még mindig a legnépszerűbb” maradjon a világon 2011-ben.

Az első Internet Explorer az 1.0 volt, mely 1995-ben jelent meg, mindössze 1 megabájt volt és erősen limitált tudású volt (korához képest is). Néhány hónappal később jelent meg az 1.5-ös verzió Windows NT-re, melyből aztán kinőtte magát a Windows 2000. Még ugyanebben az évben kijött az IE 2.0, melyben már bővültek a funkciógombok és olyan webes eljárások is támogatott, mint az SSL, a sütik vagy a newsgroup. A weboldalak továbbra is szürkék maradtak.

Nem kellett sokat várni a 3.0-ra, mely 1996-ban jelent meg egy frissítés részeként a Windows 95-höz, ez már lényegesen dizájnoltabb volt elődjeihez képest, bekerült az Internet Mail és a News gomb a kezelőfelületbe.

1997-ben elérkezett az Internet Explorer 4.0, ami még a Windows 95-re jelent meg, de már volt egy kis átfedés a Windows 98 felé, itt már megjelent az Active Desktop fogalma is, emellett a 4.0 már támogatta a DHTML-t és az IE 4.0 frissítéssel együtt érkezett az Outlook Express 4.0 is.

Az IE 5.0 már igazi böngészőélményt kínált Windows 98-ra és 2000-re, ennek 5.5-ös verziója került az igazán pocsék Millenniumra 2000 júliusában.

Ezzel elérkeztünk az IE 6.0-hoz és az XP-hez, mely most már hivatalosan is halott, viszont itt el is aludt a Microsoft, mivel a következő generációváltás csak 2006-ban történt meg az IE 7.0 eljövetelével.

Kénytelenek voltak előrukkolni valamivel, mert a régi konkurens böngészők helyére (pl. a Netscape) újak jöttek, a Mozilla Alapítvány relatíve új böngészőjének, a Firefoxnak is ekkor jött ki a 2.0-ás verziója. Az IE 7 innentől már önálló alkalmazásként kezdte meg pályafutását.

Közben eltelt három év, 2009-ben az IE 6.0 immár 8 éves lett és elérkezettnek látták az időt redmondi fejlesztők, hogy az Internet Explorer 8.0 kiadásával egyidőben elkezdjenek kampányolni a 2001-es verzió lecserélése érdekében. A 8.0 számos újítással rendelkezett, így például adathalászat elleni védelemmel is ellátták. 2010-ben hatalmas kampányban elérkezett a 8.0-ás verzió, de a világon már egyre többen inkább Firefox-ot vagy Chrome-ot használnak.

Jelenleg az Internet Explorer részesedése a 48% a világon, de egyre többen pártolnak át a Chrome-ra Firefox-ról és az IE-ről (ráadásul a Windows 7-nél már nem kerül fel automatikusan az Internet Explorer, hanem az európi törvények szerint a felhasználó dönti el egy böngésző választóban, hogy mit is szeretne használni az operációs rendszerén).

 

 

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés