Connect with us

technokrata

Steve Jobs visszautasította a műtétet

Dotkom

Steve Jobs visszautasította a műtétet

Az Apple társalapítója, Steve Jobs visszautasította a műtétet, mint kezelést a hasnyálmirigyrák ellen, ami végül az életébe került.

Az életrajzírója szerint a beavatkozás helyette inkább alternatív terápiákkal kísérletezett. Walter Isaacson, a CBS 60 Minutes című műsorában adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy Jobs – aki október 5.-én életének 56. évében hunyt el – elmondta neki, hogy megbánta döntését az operációval kapcsolatban.  Isaacson – akinek könyve hétfőn kerül a kereskedők polcaira „Steve Jobs” címmel -, azt is mondta, hogy Steve eltitkolta állapota súlyosságát, és mindenkinek állította, hogy gyógyulófélben van, miközben titokban kapta a rákellenes kezeléseket.

Az író megemlítette, hogy 2003-ban, amikor a betegségét diagnosztizálták, az orvos elmondta, hogy „az ő betegsége része a hasnyálmirigyrák azon 5%-nak, ami nagyon lassú növekedésű és gyógyítható”. De Steve Jobs nem a megfelelő kezelés választotta. Helyette spiritisztákhoz járt, diétával és különböző makrobiotikus módszerekkel próbálkozott, de nem lett megoperálva.
„Hamarosan mindenki mondta neki, hogy ne próbálkozzon tovább az ilyen gyökerekkel, zöldségekkel, és egyéb hasonló dolgokkal, hanem műtesse meg magát. De csak kilenc hónap múlva tette meg.” – mondta Isaacson. „Addigra viszont már túl késő volt, hiszen a betegség már átterjedt a hasnyálmirigy körüli szövetekre.” – folytatta. A kérdésre, hogy Jobs eredetileg miért utasította vissza a műtétet, az író az Apple atyjának szavait idézte: „Nem szeretném, ha felnyitnák a testem. Nem szeretnék megsértve lenni ezen a módon.”
„Sajnálkozó volt ezzel kapcsolatban” – mondta az író. „Úgy gondolhatta valahogy, hogy egyfajta mágikus gondolkodás, hogy nem veszi figyelembe, hogy nem akarja, hogy létezzen, az elég. Beszélni akart arról, hogy mennyire megbánta.”- mesélte Isaacson. „Azt hiszem úgy érezte, hogy meg kellett volna műtetni magát korábban.” Jobs végül 2004-ben átesett a műtéten, 2009 pedig máj transzplantációban részesült. A New York Times – aki kapott egy példányt a könyvből – közlése alapján Jobs döntése, elszomorította a családját, barátait és az orvosait is. Amikor végül megoperáltatta magát, nem spórolva a költségeken, egyike lett annak a 20 embernek, akinél a tumor és a normális DNS génjeit 100 ezer dollárért szekvenálták.

A Times elmondta, hogy a könyvben az állandóan titkolózó Jobs magánéletéről is olvashatunk részleteket, ahogyan üzleti kapcsolatairól is. A könyv szerint Jobs Új Év napján, 1990-ben kérte meg Laurene Powell, a korábbi Goldman Sachs kereskedő kezét, de utána hónapokig nem említett az eljegyzést. Laurene elkeseredetten költözött el szeptemberben, de egyből visszaköltözött, amikor Steve egy gyémánt jegygyűrűvel jelent meg nála. A Times szerint Jobs azzal is viccelődött az írónak, hogy amikor a News Corp konzervatív vezérigazgatóját vacsorára hívták, el kellett rejteni az összes konyhakést az ő liberális felesége elől.
A riválisokat tekintve pedig 2008-ban egy hangos párbajba keveredett a Google társalapítóival, Larry Page-el illetve Sergey Brin-nel, az Androidos mobil szoftver miatt, ami az Apple iPhone versenytársa lett. Azt mondják, hogy Steve úgy tekintett az Androidra, mint egy lopásra, az Apple technológia másolatára.
A könyv szerint Jobs tavasszal kezdett találkozni azokkal az emberekkel, akiket látni szeretett volna még halála előtt. Régi riválisa, Bill Gates, a Microsoft társalapítója is ellátogatott májusban a beteg otthonába, és több mint három órát töltött el nála.

A Huffington Post, aki szintén kapott egy példányt a könyvből, elmondta, hogy Jobs felajánlotta Barack Obama elnöknek, hogy támogatja őt 2012-ben, és segít a politikai kampány kidolgozásában. A CBS „60 minutes” című műsorban készült interjú vasárnap kerül adásba. Isaacson több mint 40 interjút vezényelt le Steve-vel, a Machintos, az iPhone, az iPod, és az iPad megálmodójával. A könyv a Simon & Schuster gondozásában jelent meg. Isaacson, az Aspen Intézet vezérigazgatója Benjamin Franklin, Albert Einstein és Henry Kissinger életéről is írt könyvet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin