Connect with us

technokrata

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

vuity

Tudomány

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

A Vuity az első olyan, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott szemcsepp, mely kezelni tudja az életkorral összefüggő homályos közeli látást, másik nevén a presbyopia jelenségét.

Drága, de kifejezetten hatásos készítménynek tűnik az az újfajta szemcsepp, amit az öregszeműség (latin nevén presbyopia) ellen készített a gyártó Allergan. A 40-45 év kor környékén jelentkező presbyopia a szemlencse természetes „minőségvesztését” jelenti, amely végeredményben a közeli fókuszáló képesség folyamatos csökkenéséhez vezet.

A gyakorlatban mindez az apróbb betűk olvasási nehézségét okozhatja, de mint más esetben, itt is létezik gyógyír: olvasószemüveg. Legalábbis ez volt az elsődleges, amíg meg nem érkezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) által már jóváhagyott Vuity. Ezt ugyanis éppen a közeli látás fokozatos gyengülése ellen fejlesztették.

Az CBS News szerint a készítmény egy vényköteles gyógyszer, mely a szem természetes képességét használja arra, hogy csökkentse a pupilla méretét.

„A pupilla méretének csökkentése növeli a mélységélességet vagy a fókusz mélységét, és ez lehetővé teszi, hogy a különböző tartományokban természetes módon fókuszáljunk”

– mondta a portálnak George Waring a Vuity-vel kapcsolatos vizsgálatok vezető orvosa.

A gyógyszert jelenleg nem fedezi az amerikai egészségügyben működő biztosítás, és a megszólaltatott szakértők szerint nem is valószínű, hogy erre valaha sor kerül. Ennek oka, hogy a készítményt orvosilag nem szükséges kategóriába sorolták. Ráadásul a kifejezetten olvasási célra vásárolt szemüveg még mindig olcsóbb alternatíva. És nem is kicsivel: a Vuity egyetlen csomagjáért nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni. A pakk 30 napra elegendő „kezelést” jelent.

Azt ugyanakkor Waring – és erre a Vuity leírásában külön is felhívják a figyelmet – sem tagadta, hogy a szemcsepp nem egy csodaszer. A gyártó ráadásul egyáltalán nem javasolja az alkalmazását akkor, ha a páciensre éjszakai vezetés vár, vagy gyenge fényviszonyok között tenne valamit. A cseppek enyhe és középsúlyos esetekre valók, és elsősorban a 40-45 éves korosztálynak ajánlják. A készítmények természetesen lehetnek mellékhatásai, de ezek az orvosok szerint elhanyagolható jelenségek. Ilyen például, hogy a betegnél átmenetileg vörös szemek alakulhatnak ki, illetve fejfájást is okozhat.

Forrás: HVG

További Tudomány

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

huawei p60 pro

SmartPhone

Már Magyarországon is kapható a HUAWEI P60 Pro

2023. május 29. hétfő

Smart home

2023-ban újra hódít a naturális lakberendezési stílus

2023. május 25. csütörtök
qned
gaming

Kütyük

Gaming monitor a hatékony multitaskinghoz?

2023. május 17. szerda
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az új Xperia 1V okostelefont

2023. május 12. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu