Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

vuity

Tudomány

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

A Vuity az első olyan, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott szemcsepp, mely kezelni tudja az életkorral összefüggő homályos közeli látást, másik nevén a presbyopia jelenségét.

Drága, de kifejezetten hatásos készítménynek tűnik az az újfajta szemcsepp, amit az öregszeműség (latin nevén presbyopia) ellen készített a gyártó Allergan. A 40-45 év kor környékén jelentkező presbyopia a szemlencse természetes „minőségvesztését” jelenti, amely végeredményben a közeli fókuszáló képesség folyamatos csökkenéséhez vezet.

A gyakorlatban mindez az apróbb betűk olvasási nehézségét okozhatja, de mint más esetben, itt is létezik gyógyír: olvasószemüveg. Legalábbis ez volt az elsődleges, amíg meg nem érkezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) által már jóváhagyott Vuity. Ezt ugyanis éppen a közeli látás fokozatos gyengülése ellen fejlesztették.

Az CBS News szerint a készítmény egy vényköteles gyógyszer, mely a szem természetes képességét használja arra, hogy csökkentse a pupilla méretét.

„A pupilla méretének csökkentése növeli a mélységélességet vagy a fókusz mélységét, és ez lehetővé teszi, hogy a különböző tartományokban természetes módon fókuszáljunk”

– mondta a portálnak George Waring a Vuity-vel kapcsolatos vizsgálatok vezető orvosa.

A gyógyszert jelenleg nem fedezi az amerikai egészségügyben működő biztosítás, és a megszólaltatott szakértők szerint nem is valószínű, hogy erre valaha sor kerül. Ennek oka, hogy a készítményt orvosilag nem szükséges kategóriába sorolták. Ráadásul a kifejezetten olvasási célra vásárolt szemüveg még mindig olcsóbb alternatíva. És nem is kicsivel: a Vuity egyetlen csomagjáért nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni. A pakk 30 napra elegendő „kezelést” jelent.

Azt ugyanakkor Waring – és erre a Vuity leírásában külön is felhívják a figyelmet – sem tagadta, hogy a szemcsepp nem egy csodaszer. A gyártó ráadásul egyáltalán nem javasolja az alkalmazását akkor, ha a páciensre éjszakai vezetés vár, vagy gyenge fényviszonyok között tenne valamit. A cseppek enyhe és középsúlyos esetekre valók, és elsősorban a 40-45 éves korosztálynak ajánlják. A készítmények természetesen lehetnek mellékhatásai, de ezek az orvosok szerint elhanyagolható jelenségek. Ilyen például, hogy a betegnél átmenetileg vörös szemek alakulhatnak ki, illetve fejfájást is okozhat.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés