Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

vuity

Tudomány

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

Szemüveg helyett egy szemcsepp lehet a megoldás

A Vuity az első olyan, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott szemcsepp, mely kezelni tudja az életkorral összefüggő homályos közeli látást, másik nevén a presbyopia jelenségét.

Drága, de kifejezetten hatásos készítménynek tűnik az az újfajta szemcsepp, amit az öregszeműség (latin nevén presbyopia) ellen készített a gyártó Allergan. A 40-45 év kor környékén jelentkező presbyopia a szemlencse természetes „minőségvesztését” jelenti, amely végeredményben a közeli fókuszáló képesség folyamatos csökkenéséhez vezet.

A gyakorlatban mindez az apróbb betűk olvasási nehézségét okozhatja, de mint más esetben, itt is létezik gyógyír: olvasószemüveg. Legalábbis ez volt az elsődleges, amíg meg nem érkezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) által már jóváhagyott Vuity. Ezt ugyanis éppen a közeli látás fokozatos gyengülése ellen fejlesztették.

Az CBS News szerint a készítmény egy vényköteles gyógyszer, mely a szem természetes képességét használja arra, hogy csökkentse a pupilla méretét.

„A pupilla méretének csökkentése növeli a mélységélességet vagy a fókusz mélységét, és ez lehetővé teszi, hogy a különböző tartományokban természetes módon fókuszáljunk”

– mondta a portálnak George Waring a Vuity-vel kapcsolatos vizsgálatok vezető orvosa.

A gyógyszert jelenleg nem fedezi az amerikai egészségügyben működő biztosítás, és a megszólaltatott szakértők szerint nem is valószínű, hogy erre valaha sor kerül. Ennek oka, hogy a készítményt orvosilag nem szükséges kategóriába sorolták. Ráadásul a kifejezetten olvasási célra vásárolt szemüveg még mindig olcsóbb alternatíva. És nem is kicsivel: a Vuity egyetlen csomagjáért nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni. A pakk 30 napra elegendő „kezelést” jelent.

Azt ugyanakkor Waring – és erre a Vuity leírásában külön is felhívják a figyelmet – sem tagadta, hogy a szemcsepp nem egy csodaszer. A gyártó ráadásul egyáltalán nem javasolja az alkalmazását akkor, ha a páciensre éjszakai vezetés vár, vagy gyenge fényviszonyok között tenne valamit. A cseppek enyhe és középsúlyos esetekre valók, és elsősorban a 40-45 éves korosztálynak ajánlják. A készítmények természetesen lehetnek mellékhatásai, de ezek az orvosok szerint elhanyagolható jelenségek. Ilyen például, hogy a betegnél átmenetileg vörös szemek alakulhatnak ki, illetve fejfájást is okozhat.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés