Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többet isznak és dohányoznak a Facebookosok

Dotkom

Többet isznak és dohányoznak a Facebookosok

Az internetes közösségi oldalakat használó és szuggesztív tévéműsorokat néző amerikai fiatalok között sokkal magasabb a cigarettát, marihuánát és alkoholt fogyasztók aránya, derült ki egy új felmérésből.

A tanulmányban több mint 1 000 önkéntes 12 és 17 év közötti fiatal vett részt. Saját bevallásuk szerint a vizsgált fiatalok körülbelül 70%-a napi rendszerességgel használta valamelyik internetes közösségi hálózatot. A közösségi hálók használói ötször nagyobb arányban dohányoztak (10% szemben a 2%-kal), háromszor nagyobb arányban fogyasztottak szeszesitalt (26% a 9%-kal szemben), és csaknem kétszer annyian használtak marihuánát (13% szemben a 7%-kal), mint a közösségi fórumokat nem látogató kortársaik.

A felmérésben szereplő fiatalok közel egyharmada rendszeresen nézett úgynevezett szuggesztív tévéműsorokat, mint például a Jersey Shore, a Várandós tinik (16 and Pregnant) a Skin, vagy a Pletykafészek (Gossip Girl). A fenti sorozatok rendszeres nézői körülbelül kétszer nagyobb arányban dohányoztak, illetve fogyasztottak alkoholt, mint a műsorokat nem követő társaik, derült ki a New York-i Columbia Egyetem függőséggel és kábítószeres visszaélésekkel foglalkozó kutatóközpontjában végzett tanulmányból.

„A tanulmány nem azt igazolja, hogy például a Jersey Shore rendszeres nézése, vagy a Facebookozással eltöltött idő kábítószer fogyasztáshoz vezet, csupán annyi derül ki, hogy a szuggesztív műsorokat néző és a közösségi hálókat használó fiatalok nagyobb százaléka iszik alkoholt és cigarettázik”, mondta Michael Gilbert, a Dél-Kaliforniai Egyetem Digitális Jövő Központjának munkatársa.

 

A közösségi oldalakat használó fiatalok körülbelül fele gyakran találkozik ezeken az internetes oldalakon olyan fotókkal, amelyeken ismerősei részegen, vagy öntudatlanul fekszenek, alkoholt, vagy kábítószert fogyasztanak. Az ehhez hasonló képek azt az érzetet kelteik a fiatalokban, hogy „mindenki ezt csinálja, ez természetes és nincs ezzel semmi probléma”, mondta Michael Gilbert.

A kutatás során az is világossá vált, hogy tízből kilenc szülő nem gondolja úgy, hogy gyereke tévénézési, illetve internetezési szokásai bármiféle hatással lennének az alkohol, illetve kábítószerek használatára, és a szülők mindössze 64%-a figyeli, hogy gyereke milyen közösségi portálokat látogat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés