Connect with us
Hirdetés

technokrata

A kifinomultság művészete

szaké japán rizsbor, rizssör

LifeStyle

A kifinomultság művészete

A kifinomultság művészete

A szaké, más néven rizsbor vagy rizssör, különleges gondossággal válogatott alapanyagokból készül erjesztéssel. Írásunkból kiderül, mi teszi Japán nemzeti italát olyan rejtélyessé, hogy a legkülönlegesebb recepteket évszázadok óta féltve őrzik a főzőmesterek.

A szaké alkoholtartalma magasabb, mint a söré, 14-18%-os. Úgy kínálják, mint a bort, hozzá hasonlóan lehet száraz vagy édes. Több kelet-ázsiai országban készítik, de például az Egyesült Államokban is gyártják. A Prémium Italnagykereskedés Online szaké kínálatán keresztül megismerkedhetünk ennek a tradicionális italnak a történetével.

Egyszerű recept, igényes elkészítés

Régen csak októberben kezdődött a gyártás, mivel a folyamat hőérzékeny, de ezt ma már nem mindenhol követik. A szakéhoz mindössze rizsre, vízre, élesztőre és koji gombára van szükség. Először a rizst megmossák, áztatják, majd párolják. Ezután koji gombát adnak hozzá, ami elősegíti a cukor képződését. Élesztővel indítják el az erjedési folyamatot, így alakul át a cukor alkohollá. A szakét többszöri szűrés és finomítás után palackozzák.

A szaké készítését nem véletlenül nevezik művészetnek. Ősi hagyományokra, precíz kézműves technikákra épül, és kifinomult érzék szükséges hozzá. A különböző rizsfajták, élesztők ismerete, a folyamatok pontos kezelése, szabályozása nagy szaktudást és tapasztalatot igényel, amely generációról generációra öröklődik.

Egy kis japán életérzés

Minél jobban megőrlik a rizst, annál tisztább és könnyebb a végeredmény. A megmaradt szemek arányát gyakran az üvegeken is feltüntetik a különböző típusok és minősítések mellett.

  • Junmai: prémium minőségű tiszta szaké, nem tartalmaz hozzáadott alkoholt.
  • Ginjo: különleges ital gyümölcsös, virágos aromával. Alacsony hőmérsékleten készül.
  • Daiginjo: a kivételes illat és finom textúra annak köszönhető, hogy szigorúan kézzel gyártják.
  • Nigori: ez a szaké kissé zavaros, mert csak egy laza szűrőn engedik át, így a rizs leül az alján.

A legtöbb magas minőségű szakét hűtve fogyasztják, de a Junmai például melegen is finom. Ehhez töltsünk meg egy edényt vízzel, helyezzük bele a szakét tartalmazó hőálló üveget, és tegyük fel a tűzhelyre melegedni. Érdemes kísérletezni a hőfokokkal.

A szakét hagyományosan kis csészékben vagy kancsókban szolgálják fel. Különleges alkalmakkor Japánban fadobozkákban is asztalra kerülhet.

Szaké etikett

A szaké fogyasztása során több illemszabályt ajánlott betartani. Ezek közé tartozik, hogy a jelenlévők nem maguknak, hanem egymásnak töltenek, ami a tisztelet és a közösségi szellem kifejezése. A koccintás előtt szép gesztus egy kis hajlongással köszönetet mondani. Javasolt először másoknak kínálni az italt, mielőtt magunk is belekortyolunk.

A szaké visszautasítása udvariatlanság, főleg, ha a vendéglátó még iszik és megkínál. Azt, hogy nem kérünk többet, úgy jelezzük, hogy lefordítjuk a poharat.

S hogy milyen ízű a szaké? Lehet édes vagy savanyú, drámai vagy robusztus, friss és gyümölcsös, vagy füves és diós.

Ki ne akarná ezek után megkóstolni, hogy saját maga győződjön meg róla?


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés