Connect with us

technokrata

A Google úgy működik, mint az autisták agya

Dotkom

A Google úgy működik, mint az autisták agya

Vajon mi rejtőzik az autizmus enigmája mögött?

Dr. John Skoyles teóriája szerint összefüggés mutatható ki az internetes keresőprogramok működése, mint például a Google és az autizmussal élő emberek világfelfogása között.

Dr. John Skoyles, a Londoni College Egyetem kutatója az Autism Research and Treatment című tudományos szakfolyóirat szeptemberi számában megjelent tanulmányában azt írja, hogy a Google-hoz hasonló internetes keresőmotorok szinonimákat és kontextusokat feldolgozó információk használatával adják ki a kulcsszavakra a releváns találatokat. Az ilyen információk híján az autizmussal élő emberek csak szó szerinti értelemben képesek értelmezni saját magukat és környezetüket.

Az internetes keresőprogramok egyik legnagyobb problémája, hogy a beírt kulcsszavakkal csak olyan oldalakra találnak linket, amelyek valóban a keresőbe beírt szavakat, vagy kifejezéseket tartalmazzák, az olyan oldalakra pedig nem adnak ki semmiféle találatot, amelyek csak a keresett szavak szinonimáját tartalmazzák. A programozók ezt a hiányosságot úgy oldották meg, hogy bizonyos információk segítségével a konkrét kifejezéseket összekapcsolták a rejtett, vagy magasabb szintű asszociációkkal. Ennek követeztében a keresőprogramok képesek összekapcsolni a szinonimákat, és a találatok nagy része a szövegkörnyezetbe is illeszkedik. Ezt a folyamatot látens szemantikus analízisnek (LSA) nevezik.

Dr. Skoyles meglátása szerint az LSA folyamat, tehát a magasabb szintű információfeldolgozás és asszociáció hiánya jellemző az autizmussal élő emberekre is. Az emberi agy nagy mennyiségben küldi egyik specializált agyi területről a másikra az információt. Például az emlékek sem az agykéregben jönnek létre, hanem a hippocampusban feldolgozott információ az alvás során továbbítódik oda. A motoros képességek egy részét is ilyen kapcsolatalapú transzfer révén sajátíthatjuk el. A kognitív fejlődés fontos alapja az agykéreg, a bazális ganglia és a kisagy közötti kapcsolat, amelyen keresztül szabadon áramolhat az információ Az autizmussal élő emberek esetében valószínűleg az agyi területek közötti kapcsolatok hiánya okozza az elvonatkoztatás és az asszociációs képességek hiányát, mondta Dr. Skoyles.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin