Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vagyunk-e olyan okosak, mint a telefonunk?

Vagyunk-e olyan okosak, mint a telefonunk?

Dotkom

Vagyunk-e olyan okosak, mint a telefonunk?

A KÜRT szerint a mobileszközök komoly biztonsági kockázatokat jelentenek személyes és vállalati adatainkra egyaránt.

A KÜRT Zrt. legfrissebb fejlesztései a mobileszközök és az azokon tárolt adatok védelmére koncentrálnak. Az információbiztonsági cég szerint a mobilon tárolt adatok a digitális bűnözők kedvelt célpontjának számítanak, ráadásul könnyű prédát jelentenek a támadók számára. Az egyre nagyobb térnyerésnek örvendő mobileszközök komoly biztonsági kockázatokat hordoznak, amelyek sokszor nem elsősorban a technológiának, hanem a nem biztonságos felhasználói szokásoknak és gyakorlatoknak köszönhetők.

A mobileszközök térnyerése hihetetlen ütemben zajlik: a notebookok után a netbookok váltak a mobilitás jelképévé, és már most prognosztizálható az új kategóriát jelentő tablet PC-k piaci sikere is. Ezzel párhuzamosan az egyre több funkciót ellátó okostelefonok iránt is meredeken növekszik a kereslet. Az IDC nemzetközi kutatócég adatai szerint míg 2009-ben 236 ezer okostelefont adtak el hazánkban, addig 2011-re már közel 1 millió darab ilyen eszköz eladásával számolnak.

A mobilinformatika és a szélessáv révén teljes szabadságot élvezhet a felhasználó. Vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, mobiltelefonján internetezhet, e-mailezhet, dolgozhat, kapcsolatot építhet, bankolhat bárhol a világon. E nagyszerű érzés és a praktikussá vált mindennapok azonban komoly következményekkel járhatnak adatbiztonsági szempontból. A gyanútlan, hiszékeny és naiv felhasználók könnyen válhatnak visszaélések, csalások, adatlopások áldozatává. A visszaélések személyes és üzleti adataikat egyaránt fenyegetik.

A magánszemélyek mellett a vállalatok számára is új helyzetet jelent a mobileszközök tömeges elterjedése. Alkalmazásuk számos új támadási felület nyit az eddig sem mindig hibátlanul záródó védelmi vonalakban. „Bizonyos szempontból az információbiztonság szintje visszaesett a 90-es években tapasztaltra. Az internethasználat térnyerésekor a világ nem volt felkészülve az új technológia által generált fenyegetettségek kivédésére. Most hasonló a helyzet. A mobiltechnológia terjedése új támadási felületet jelent, amire nem megfelelő körültekintéssel reagál a felhasználó közönség. A támadók pedig kifinomult trükkökkel és eszközökkel próbálják kihasználni a gyengülő ellenállást.” – mondta Márton Miklós, a KÜRT Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Majd hozzátette: tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vállalati felhasználók, sőt gyakran még az információbiztonságért felelősök is elsiklanak az ilyen eszközök alkalmazásakor elengedhetetlen biztonsági szempontok felett. A KÜRT tapasztalatai szerint a mobileszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban legalább három – egymással szorosan összefüggő – terület érintettségét kell végiggondolni:

  • Az egyik ilyen problémahalmazt az adatszivárgás elleni védekezés jelenti. Ismert szabály, hogy a támadók mindig a legkönnyebb utat választják. A vállalatok informatikai rendszerein belül általában már kiépített, viszonylag erős védelmi rendszerrel kell megküzdenie az internetes bűnözőknek, ezzel szemben a mobileszközök könnyű célpontot jelentenek, mert nem rendelkeznek megfelelő szintű védelemmel.
  • A másik jelentős terület a vezeték nélküli hálózatok (bluetooth, wifi) biztonsága. A mobileszközök szinte kivétel nélkül ilyen kommunikációs csatornákat használnak, ezért ma már minden vállalat működtet vezeték nélküli hálózatokat. Óriási veszélyforrást jelent, ha nem a biztonsági követelmények szigorú érvényesítése mellett történik ezen hálózatok üzemeltetése.
  • A harmadik, komoly biztonsági kérdéseket felvető terület a személyes és a vállalati adattest, illetve ezek nem megfelelő védelme. A személyes és vállalati adattest a mobileszközök használatával gyakorlatilag összeolvadt. Ez rést üt a vállalat nehezen kiépített információbiztonsági védelmi vonalain, a felhasználó és az őt foglalkoztató cég számára is nagy kockázatokat rejt.

A két adattest szeparáltsága megszűnhet például a közösségi oldalakkal való automatikus (vagy akár szándékos) adatszinkronizáció révén, amely publikussá teszi az eredetileg bizalmas adatokat is. Ezzel a felhasználók a nullára redukálják a komoly ráfordításokkal megvalósított vállalati kockázatcsökkentő intézkedések hatását.

A KÜRT számtalanszor találkozott olyan helyzettel, amikor az eszközhöz való hozzáférés nem volt jelszóval, PIN kóddal védve. Az is gyakori probléma, hogy a tárolt adatokról nem készülnek biztonsági mentések, tehát az eszköz elvesztése, ellopása esetén gyakorlatilag megsemmisülnek pótolhatatlan bizalmas adataink.

Az új biztonsági kihívásokra természetesen léteznek válaszok. A KÜRT legújabb fejlesztése négy alappillérre helyezi a mobilrendszerek biztonsági kérdéseire adott megoldásokat, amelyek: 1. kockázatelemzés és a probléma felismerése, 2. az eszközök vizsgálata és bevezetése, 3. a szabályozás aktualizálása és 4. a legfontosabb: a felhasználók képzése. Első lépésként tehát a szakemberek felülvizsgálják azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek a mobileszközök megjelenésével a vállalatot fenyegetik. Ezt követi a rendszer biztonságossá tétele, amelynek keretei között a megfelelő adattitkosító és adatvédelmi alkalmazásokat bevezetik. A mobilbiztonsági rendszer teljeskörű szabályozása, majd a felhasználók biztonsági tudatossági oktatása zárja a felkészülési folyamatot. A vállalati rendszerek üzemeltetőinek számos beavatkozási lehetősége van, de ezek alkalmazása gyakran megnyirbálja a mobileszközök nyújtotta szabadságot és kényelmi funkciókat. Ilyen lehetőség például a funkcionalitások korlátozása és a központi távmenedzsment rendszer bevezetése.

Kulcsfontosságú, hogy a vállalatok a mobileszközöket helyükön kezeljék. Ezek az eszközök bár telefonnak tűnhetnek a gyanútlan felhasználó számára, valójában egy teljes értékű számítógéppel érnek fel. Ideje hát ennek a tudásnak és kapacitásnak megfelelően védeni ezeket.



Szólj hozzá!

Dotkom

Vagyunk-e olyan okosak, mint a telefonunk?

A kutatások lehangoló választ adnak a kérdésre…

Ma tartott sajtótájékoztatóján a hazai alapítású Kürt az okostelefonok használatába rejlő kockázatok hatásaira világított rá. Kmetty József, a vállalat vezérigazgatója bevezetőjében elárulta, hogy tapasztalataik szerint a 3-4 évvel ezelőtti állapotokhoz képest 6-7-szeresére nőtt az online támadások száma, miközben a vállalatok ebből származó vesztesége megduplázódott. Az adatvesztés ráadásul gyakran titokban is marad: Kmetty szerint az esetek 95 százalékában a szervezet nem is értesül arról, hogy valaki vagy valakik információt tulajdonítottak el rendszerükből.

Különösen aggasztó a probléma az okostelefonok terjedésével. Márton Miklós, a vállalat üzleti vezérigazgató-helyettese szerint azt felejtik el sokan, hogy „ezek a készülékek már nem telefonok”, hanem kisméretű számítógépek, melyekkel akár telefonálni is lehet. Mivel az idei év végére a hazai munkavállalók közel harmada már okostelefonnal fog rendelkezni (az IDC szerint 2009-ben 236 ezer, 2011-re közel 1 millió okostelefont értékesítenek hazánkban), igen komoly problémát jelent, hogy a felhasználók nem elég tudatosak az eszköz biztonságát illetően. Márton szerint amint egy annyira személyes készüléket kezdünk használni, mint saját telefonunk, hajlamosak vagyunk elfelejteni mindazt, amit a PC-biztonság tekintetében hosszú évek alatt megtanultunk.

Éppen ezért a Kürt legfrissebb fejlesztései a mobileszközök és az azokon tárolt adatok védelmére koncentrálnak. Az információbiztonsági cég szerint a mobilon tárolt adatok a digitális bűnözők kedvelt célpontjának számítanak, ráadásul a fentiekből adódóan könnyű prédát jelentenek a támadók számára. A magánszemélyek mellett a vállalatok számára is új helyzetet jelent a mobileszközök tömeges elterjedése. Alkalmazásuk számos új támadási felület nyit az eddig sem mindig hibátlanul záródó védelmi vonalakban.

A Kürt tapasztalatai szerint a mobileszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban legalább három – egymással szorosan összefüggő – terület érintettségét kell végiggondolni. Az egyik ilyen problémahalmazt az adatszivárgás elleni védekezés jelenti. Ismert szabály, hogy a támadók mindig a legkönnyebb utat választják. A vállalatok informatikai rendszerein belül általában már kiépített, viszonylag erős védelmi rendszerrel kell megküzdenie az internetes bűnözőknek, ezzel szemben a mobileszközök könnyű célpontot jelentenek, mert nem rendelkeznek megfelelő szintű védelemmel.

A másik jelentős terület a vezeték nélküli hálózatok (Bluetooth, Wi-Fi) biztonsága. A mobileszközök szinte kivétel nélkül ilyen kommunikációs csatornákat használnak, ezért ma már minden vállalat működtet vezeték nélküli hálózatokat. Óriási veszélyforrást jelent, ha nem a biztonsági követelmények szigorú érvényesítése mellett történik ezen hálózatok üzemeltetése.

A harmadik, komoly biztonsági kérdéseket felvető terület a személyes és a vállalati adattest, illetve ezek nem megfelelő védelme. A személyes és vállalati adattest a mobileszközök használatával gyakorlatilag összeolvadt. Ez rést üt a vállalat nehezen kiépített információbiztonsági védelmi vonalain, a felhasználó és az őt foglalkoztató cég számára is nagy kockázatokat rejt. A két adattest szeparáltsága megszűnhet például a közösségi oldalakkal való automatikus (vagy akár szándékos) adatszinkronizáció révén, amely publikussá teszi az eredetileg bizalmas adatokat is. Ezzel a felhasználók a nullára redukálják a komoly ráfordításokkal megvalósított vállalati kockázatcsökkentő intézkedések hatását.

A Kürt számtalanszor találkozott olyan helyzettel, amikor az eszközhöz való hozzáférés nem volt jelszóval, PIN kóddal védve. Az is gyakori probléma, hogy a tárolt adatokról nem készülnek biztonsági mentések, tehát az eszköz elvesztése, ellopása esetén gyakorlatilag megsemmisülnek pótolhatatlan bizalmas adataink.

Az új biztonsági kihívásokra természetesen léteznek válaszok. A vállalat legújabb fejlesztése négy alappillérre helyezi a mobilrendszerek biztonsági kérdéseire adott megoldásokat, amelyek: 1. kockázatelemzés és a probléma felismerése, 2. az eszközök vizsgálata és bevezetése, 3. a szabályozás aktualizálása és 4. a legfontosabb: a felhasználók képzése.

Első lépésként tehát a szakemberek felülvizsgálják azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek a mobileszközök megjelenésével a vállalatot fenyegetik. Ezt követi a rendszer biztonságossá tétele, amelynek keretei között a megfelelő adattitkosító és adatvédelmi alkalmazásokat bevezetik. A mobilbiztonsági rendszer teljeskörű szabályozása, majd a felhasználók biztonsági tudatossági oktatása zárja a felkészülési folyamatot. A vállalati rendszerek üzemeltetőinek számos beavatkozási lehetősége van, de ezek alkalmazása gyakran megnyirbálja a mobileszközök nyújtotta szabadságot és kényelmi funkciókat. Ilyen lehetőség például a funkcionalitások korlátozása és a központi távmenedzsment rendszer bevezetése.

Kulcsfontosságú, hogy a vállalatok a mobileszközöket helyükön kezeljék. Ezek az eszközök bár telefonnak tűnhetnek a gyanútlan felhasználó számára, valójában egy teljes értékű számítógéppel érnek fel. Ideje hát ennek a tudásnak és kapacitásnak megfelelően védeni ezeket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés