Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógépes terrortámadástól tart az FBI

Dotkom

Számítógépes terrortámadástól tart az FBI

A terroristák új fegyvere a világháló. Az internetes támadások jelentik a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra, a nukleáris és tömegpusztító fegyverek után, és ezeket a legnehezebb megelőzni – állítják az FBI szakértői.

Egy fejlett gazdaságban, ahol minden létfontosságú intézmény a bankoktól a víztisztító rendszerekig a számítógépektől függ, katasztrofális hatása lehet egy összehangolt hackertámadásnak. Ha ez bekövetkezne, legalább akkora kárt okozna az országnak, mint amikor 2001-ben repülőgépeket vezettek New York felhőkarcolóiba – mondta Shawn Henry az FBI internetes bűnözéssel foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese egy biztonsággal foglalkozó konferencián. Az igazgatóhelyettes szerint a terroristák az internet 9/11-ét készítik elő.

Ilyen méretű támadásra korábban nem volt példa, de rengeteget fejlődött a számítógépes bűnözés az elmúlt években, az elkövetők tudása pedig gyakran a hatóságok előtt jár. Az arab terrorista szervezetek tagjai honlapokat és közösségi oldalakat használnak a toborzásra, és orosz szakértőktől tanulják a programozást – állítják az amerikai biztonsági szakértők.

“Valaha pénzzel tömött koffereket cipelő embereket üldöztünk, ma egy Sim kártya elég ahhoz, hogy valaki pénzt mozgasson a fél világon át. A gazdasági bűnözők, akik az Internetet személyiséglopásra használják, dollármilliárdokat lopnak el, és vállalatokat bénítanak meg világszerte.” – mondta el Donald Codling az FBI szakértője. Az amerikai hatóságok ma már szinte képtelenek nyomon követni a terrorszervezetek pénzmozgásait.

Nehéz megjósolni, hogy mennyi esélye van egy elsöprő erejű számítógépes támadásnak az Egyesült Államok ellen, de az internetes hadviselés szerves részévé vált a fegyveres konfliktusoknak világszerte. Két éve az észt-orosz politikai vitát követő túlterheléses támadás megbénította balti állam számítógépes rendszereit és részben a gazdasági életét. A világ különböző pontjain található zombigépekről, sokak szerint az orosz titkosszolgálat által indított vírusok gyakorlatilag kikapcsolták az internetet Észtországban. Izraeli honlapokat jelenleg is támadnak palesztin hackerek, akik már több száz oldalt bénítottak meg, többek közt bankok és korházak és cégek elérhetőségét ellehetetlenítve.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés