Connect with us

technokrata

Jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

E-gazdaság

Jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

Jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

A brexit miatt december 31-én érvényüket vesztik a Nagy-Britannia és Észak-Írország állampolgárai részére kiadott EGT-állampolgár-regisztrációs igazolások – figyelmeztetnek a Mazars szakértői. Az érintett magánszemélyeknek már csak december 31-ig van lehetőségük kedvező eljárás mellett nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezni.

Az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező magánszemélyek részére korábban a lejárati idő nélkül kiállított Európai Gazdasági Térség (EGT-) állampolgár-regisztrációs igazolás, valamint az állandó tartózkodási kártya a brexitet követő átmeneti időszakig, de legfeljebb 2021. december 31-ig érvényes.

„Az érintettek az év végéig kedvező eljárás mellett kérhetik a nemzeti letelepedési engedély kiadását. Fontos figyelembe venni, hogy a kérelmet az illetékes hatóság harminc napon belül bírálja el”

– mutatott rá Szmicsek Sándor, a Mazars partnere.

A kérelem beadására vonatkozó, közelítő jogvesztő határidő miatt a Mazars szerint a munkáltatóknak érdemes időben egyeztetniük az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező munkavállalóikkal, hogy megtették-e a szükséges lépéseket a magyarországi tartózkodásuk és munkavállalásuk zavartalan folytatása érdekében.

A tartózkodási szabályok

Fő szabály szerint a bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező, egyesült királyságbeli állampolgár, illetve harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagja folyamodhat nemzeti letelepedési engedélyért, ha a többi törvényi feltételnek megfelel. Magyarország a Kilépési megállapodásban foglaltakra figyelemmel ugyanakkor lehetőséget biztosít a nemzeti letelepedési engedély megszerzésére azon brit és északír állampolgárok számára, akik bejelentett magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek ugyan, de hitelt érdemlően igazolják, hogy 2021. január 1. előtt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodtak.

További E-gazdaság

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

lush

Dotkom

Lelép a social-media felületekről a Lush

2021. november 24. szerda
oracle

Dotkom

Az Oracle megelőzte a Google-t

2021. november 23. kedd
edge
facebook

Dotkom

Jobban rendezhetjük hírfolyamunkat a Facebookon

2021. november 21. vasárnap
winamp

Műszaki-Magazin.hu