Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lista készült a cenzorokról

Dotkom

Lista készült a cenzorokról

Kínában, Kubában és Iránban korlátozzák a legnagyobb mértékben a szólásszabadságot az interneten, derül ki a Freedom House non-profit szervezet jelentéséből.

Négy ország, Kína, Kuba, Irán és Tunézia érdemelte ki a nem szabad besorolást, a Freedom House – nak az internetes szólásszabadság helyzetét vizsgáló jelentésében. Hét más államban, többek közt Oroszországban, Törökországban és Egyiptomban pedig részlegesen szabadnak minősítette a világháló használatot az amerikai szervezet.

“Az internetezők helyzete Kubában a legrosszabb, mivel a karibi szigetországban az emailek küldésén kívül szinte az összes többi online tevékenységet tiltja az állam és még az email forgalmat is figyelik. A helyzet Kínában sem sokkal jobb. Bár az internet használata nem tilos az ázsiai országban, a kínai kormány a világ legfejlettebb és legnagyobb, a szólásszabadságot korlátozó apparátusát hozta létre, a felhasználók online tevékenységének az ellenőrzésére.” – állítja Jennifer Windsor a Freedom House igazgatója.

Windsor elmondta, hogy különösen elkeserítő a helyzet Iránban is, ahol börtönbüntetéssel és kínzással büntetik azt, ha valaki vallási, politikai és társadalmi kérdésekben, a hivatalos szerveknek nem tetsző véleményt fogalmaz meg és hoz nyilvánosságra a világhálón. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy az internetet még a legszigorúbb szabályzást használó országok sem tudják annyira ellenőrizni, mint a hagyományos sajtótermékeket.

A Freedom House-t Elanor Roosevelt és a felesége alapította 1941-ben. Működését az amerikai állam és magáncégek is támogatják. Önmagukat az egész világon a demokráciáért és a szabadságért küzdő szervezetként definiálják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés