Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lekapcsolnák a villanyt Amerikában a kínai kémek

Dotkom

Lekapcsolnák a villanyt Amerikában a kínai kémek

Az elektromos hálózat megbénítására alkalmas szoftvereket telepítettek a rendszert irányító számítógépekre kínai és orosz kémek az Egyesült Államokban. Az amerikai titkosszolgálat szerint az alapvető infrastruktúra más elemeit is érhették támadások.

Orosz és kínai kémek olyan szoftvereket telepítettek az Egyesült Államok elektromos hálózatát irányító számítógépekre, melyek segítségével átvehetik az irányítást a rendszer felett. Az amerikai titkosszolgálat szerint támadók célja nem az volt, hogy tönkretegyék a hálózatot, mivel a programokat csak háború idején aktiválták volna.

A számítógépes támadások az ország egész területére kiterjedtek, és az elektromos hálózaton kívül, valószínűleg az alapvető infrastruktúra más elemeit, így például a vízellátást is érintették. Bár az amerikai hatóságoknak sikerült Kínáig és Oroszországig követni a betörések nyomait a rendszerükben, azt nem tudták bizonyítani, hogy ezeknek az országoknak a kormányai állnak a támadások mögött, mivel a számítógépeken keresztül nem lehet felfedni a programokat elindítók személyazonosságát. Ugyanakkor a támadások szervezettségéből és a programok összetettségéből arra következtettek, hogy más országok titkosszolgálataitól származhatnak.

Az elektromos hálózatot Amerikában nem egy nagy állami cég irányítja, a hálózat legnagyobb része különböző magánkézben lévő vállalatok tulajdona. Az elektromos áram elosztásának irányításában a cégek meghatározó szerepet adtak az internetes kommunikációnak, és ez teremtette meg a lehetőséget a kémek számára, a betörésekre. “A támadó programok működése ahhoz hasonlít, amikor egy tolvaj egy kulcsot próbálgat különböző zárakban. A programok réseket keresnek a biztonsági rendszereken, és ha bejutottak átadják a hálózat irányításának jogát a szerzőiknek” – mondta el Wall Street Journal-nek a Cyber Consequences Unit biztonsági cég szakértője.

A támadásokra az állami biztonsági rendszerek átvilágítása során derült fény. A Bush adminisztráció szakértők szerint 17 milliárd dollárt fordított titkos alapokból az állami hálózatok biztonságának fejlesztésére. A jelenlegi vezetés azt próbálja eldönteni, hogy kiterjessze -e a programot a nemzetbiztonsági szempontból fontos magáncégek rendszereire is. A rendszer bővítése dollár milliárdokba kerülne, de garantálhatná az alapvető infrastruktúrák biztonságát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés