Connect with us
Hirdetés

technokrata

Hamarosan biztonságosabban kattinthatunk

Dotkom

Hamarosan biztonságosabban kattinthatunk

Hercog Edit szocialista EP-képviselő üdvözölte az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, az online vásárlásokról szóló új törvénytervezetét. Mint azt a fogyasztóvédelmi szakpolitikus elmondta, nagyon fontos, hogy javuljon a bizalom az online kereskedelem iránt, mert ez a kulcsa a sokak számára könnyítést jelentő technológia elterjedésének.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa szerdán ismertette az online vásárlással kapcsolatos új uniós direktíva tervezetét. A javaslat növelné a biztonságot és elősegítené, hogy a határokon átnyúló internetes kereskedelem mind szélesebb körben terjedjen el. Felmérések szerint jelenleg 150 millióan vásárolnak az interneten keresztül az Európai Unióban, azonban mindössze 30 millióan, vagyis a lakosság 7%-a rendel árut másik tagországból. A tagországok között azonban jelentős különbségek mutatkoznak, ugyanis míg a hollandok 68%-a vásárol online módon, addig Bulgáriában ez az arány csupán 4%. Pedig a jelentős árkülönbségek miatt előnyös lehet határokon túli ajánlatok felkutatása is.

Az új direktíva, azzal a céllal készült, hogy erősítse az uniós állampolgárok jogait, bárhonnan is szerezzék be a kívánt terméket. Az eladóknak például az eddigieknél részletesebb információkat kell feltüntetniük honlapjaikon, többek között a termék fő jellemzőit, az árat, melyet adóval együtt kell megjeleníteni, illetve az eladási hely pontos címét is. A jogszabály azt is meghatározza, hogy 30 naptári napon belül kötelező a terméket leszállítani és az eladó viseli a felelősséget a megrongálódott vagy elveszett termékért is. Ezen felül fekete lista készül a tisztességtelen szerződésekről. A szerdai bemutatást követően a direktíva az Európai Parlament elé kerül és csak a tagállamok döntése után válhat törvényerejűvé.

Mint Herczog Edit elmondta, az e-Befogadás és a digitális esélyegyenlőség évében nagyon fontos, hogy az EU kiemelten foglalkozzon az online vásárlás kérdésével. Minél biztonságosabb és átláthatóbb lesz az internetes kereskedelem, annál többen ismerik majd fel előnyeit. Ezzel nemzetgazdasági szinten is jelentős megtakarítást érhetünk el. Emellett azonban arra is figyelmet kell fordítani, hogy ne csak azok számára jelentsen vonzó alternatívát, akik az internet korában nőttek fel, hanem az idősebb generációk számára is. Ezért folytatni kell azokat a programokat, amelyek a digitális írástudatlanság felszámolásával csökkentik a társadalmi szakadékot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés