Connect with us

Hirdetés

technokrata

Félrevezetnek az online boltok

Dotkom

Félrevezetnek az online boltok

A szórakoztatóelektronikai és egyéb elektromos berendezéseket értékesítő weboldalak több mint fele nem felel meg az európai uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak – derül ki egy EU-s felmérésből.

A 28 országban vizsgált 369 online webshop több mint fele, 203 esetben jelenített meg félrevezető információt. A leggyakoribb visszatérő hiba a rendelt termék hét napon belül történő visszacserélése volt. Azok a webshopok melyek továbbra is félretájékoztatják a vevőket, büntetésre számíthatnak.

Az Európai Unió Fogyasztóvédelmi központjába érkező levelekből tudjuk, hogy ez a terület valóban problémát jelent a fogyasztók számára – közölte Meglena Kuneva, uniós fogyasztóvédelmi biztos. Majd hozzátette, hogy a kutatás rámutatott, hogy az online műszaki kereskedők fele megtéveszti vásárlóit.

28 országba vizsgálódtak

Az illetékes hatóságok május folyamán vizsgálták az oldalakat, hogy megfelelnek-e a szükséges előírásoknak, megjelenítik-e a kereskedő és a termék adatait, az árat és a fogyasztók jogait. A vizsgálat 26 EU országra terjedt ki, Szlovákia kivételével, valamint Norvégia és Izland részvételével, és összesen 369 online műszaki boltot vettek górcső alá.

Kétszáz weboldalra azért esett a választás, mert ezek az EU legnagyobb online kereskedői, száz további portált pedig azért vizsgáltak, mert korábban már nyújtottak be ellenük panaszt a fogyasztók. A 203 rostán fennakadt online bolt kétharmada egyáltalán nem tájékoztatta a fogyasztót a hét napos pénz visszatérítési lehetőségről, míg mások arról felejtették el tájékoztatni a fogyasztókat, hogy a kézhezvételtől számítva legalább két évig garanciális a megrendelt árucikk.

Leggyakoribb hiányosságok

A weboldalak közel felén (45%) nehezen vagy egyáltalán nem találhatók meg a szállítási költségre vonatkozó adatok. Az online boltok harmada (33%) pedig hiányosan tájékoztatott a kereskedő elérhetőségeivel kapcsolatban. A szitán fennakadt kereskedők hatósági vizsgálatok elé néznek, valamint fel lesznek szólítva a hiányosságok pótlására, majd ha ezt nem teszik meg, akkor pénzbüntetésre ítélik őket.

Ez Európa-szerte ismert probléma, így európai megoldásra van szükség. Nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy megtisztítsuk a szektort, Európa fogyasztói jobbat érdemelnek – mutatott rá Kuneva.

A ciprusi és magyar online boltok mindegyikénél találtak hibát a revizorok, melyek további kutakodást igényelnek. Az Egyesült Királyság 14 vizsgált site-ja közül hat esetben tapasztaltak visszaélést. Kizárólag Izland, Norvégia és Lettország tette közzé azon weboldalak jegyzékét, melyek további vizsgálódásra számíthatnak, írja a BBC.

Négyből egy uniós fogyasztó, aki már rendelt online, műszaki cikket rendelt – derül ki az Európai Bizottság felméréséből. Az európai online rendelési piacot 6,8 milliárd eurósra becsülik. 2007-ben az online vásárlással kapcsolatos fogyasztói bejelentések 34 százaléka elektronikai cikk megrendelésre vonatkozott.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés