Connect with us

Hirdetés

technokrata

EP: energiafogyasztási osztályozás az ablakoknál is

Dotkom

EP: energiafogyasztási osztályozás az ablakoknál is

Az Európai Parlament által elfogadott javaslat alapján a hűtőgépeken, mosógépeken túl például az ablakkeretekre is kiterjedne az energiafogyasztási osztályozás. A besorolást a reklámokban is fel kellene tüntetni, a kategóriákat pedig a technológia fejlődésének megfelelően rendszeresen felül kellene vizsgálni az EP döntése szerint.

Az EP kedden nagy többséggel fogadta el az energiával kapcsolatos termékek erőforrás-fogyasztásának jelöléséről szóló irányelv módosítását. A címkézés például hűtőgépeknél, fagyasztóknál, mosó- és mosogatógépeknél, tűzhelyeknél jelzi, milyen energiafelhasználási kategóriába tartoznak. (A legalacsonyabb fogyasztást a – zöld színű – A, a legmagasabbat a – piros – G jelöli.)

Az EP a jogszabályt kiterjesztené a kereskedelemben és az iparban használt egyéb energiafogyasztó termékekre, például a hűtőtermekre, kirakatokra, elárusító automatákra, továbbá az energiafogyasztást jelentősen befolyásoló más árucikkekre, ablaküvegekre, ablakkeretekre, ajtókra is, olvasható az EUvonal.hu weboldalon.

Az egyes termékek besorolása 3-tól 5évig terjedő időszakra lenne érvényes, az osztályzási kritériumokat pedig rendszeresen – “a termék technológiai fejlődésének sebessége alapján” – felül kell majd vizsgálni.

A tagállamoknak adóhitelek, csökkentett áfa és egyéb ösztönzők bevezetésével is ösztönözniük kell az energiahatékony termékek vásárlását. A megszavazott tervezet szerint az állami hivatalok közbeszerzéseinél a legjobb energiafogyasztási osztályba tartozó termékeket lehetne csak megvásárolni. Ez csak a (hozzáadottérték-adó nélkül számítva) legalább 15 ezer eurót elérő közbeszerzésekre vonatkozna.

A képviselők csütörtökön két a most megszavazott irányelvvel kapcsolatos állásfoglalásról is szavaznak. Ezek tervezete szerint az EP ellenzi az Európai Bizottság javaslatát, amely a legjobb energiahatékonysági kategóriát, az A-t alcsoportokra osztaná (A-20, A-40, A-60 stb.). Az EP szakbizottsága szerint ez csak zavart keltene. A képviselők azt javasolják, hogy a Bizottság ehelyett vizsgálja felül a kategóriákat, és az A-jelűt csak a legjobb 10-20 százaléknak tartsák fenn.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés