Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elérhető a Wolfram Alpha kereső

Dotkom

Elérhető a Wolfram Alpha kereső

Egy közelmúltban indult új kereső oldal megválaszolja a netezők kérdéseit, ahelyett, hogy más honlapokra mutatna a válasz reményében. A Wolfram Alpha rendkívül nagy segítséget jelenthet, ha adatokra vagy statisztikákra vagyunk kíváncsiak.

Teljesen új módon válaszolja meg a netezők kérdéseit egy közelmúltban indult keresőoldal, a Wolfram Alpha. Ahelyett, hogy a keresőszavak alapján más honlapokra irányítaná a látogatóit, különböző adatbázisokból összegyűjti, és a saját oldalán jeleníti meg azokat az információkat, amikre kíváncsiak lehetnek egy keresett kifejezésekkel kapcsolatban az emberek. Ha például beírjuk a keresőablakába, hogy időjárás Budapesten, az aktuális hőmérséklet és szélerősség mellett, az elmúlt harminc év hőmérsékleti és csapadék adatairól is tájékoztatni fog minket.

Az új keresőmotor olyan módon alakítja át a látogatói kérdéseit, hogy a cég öt különböző szerverközpontban elhelyezett tízezer processzora képes legyen matematikai számításokat végezni velük, és rátalálni a pontos válaszra. Az internetes keresés új módszere ezért elsősorban akkor lehet a segítségünkre, ha adatokra vagy statisztikákra vagyunk kíváncsiak. Megmondja például, hogy milyen magas a föld legmagasabb hegye, vagy mekkora egy ország GDP-je és különböző matematikai műveleteket is megoldhatunk a segítségével. Egy – egy kérdésre ráadásul meglehetősen sokrétű választ is képes adni, például, ha beírjuk a születési időpontunkat, nem csak azt mondja majd meg, hogy milyen híres ember született azon a napon, hanem azt is, hogy milyen idő volt, amikor világra jöttünk.

“Ötven évvel ezelőtt az emberek azt hitték, hogy a számítógépek rövid idő múlva képesek lesznek a tényszerű kérdésekre válaszolni. Most nagyon közel jutottunk, ahhoz, hogy ez megvalósuljon”- írta a blogján az új keresőoldal tervezője Stephen Wolfram aki húsz évesen lett az elméleti fizika doktora, és akinek az 1988-ban megjelent Mathematica nevű szoftverét ma is széles körben használják a tudósok. Bár korábban több újságcikk is a Google konkurenciájaként állította be az új keresőoldalt, Wolframnak nem célja, hogy az amerikai céggel versenyezzen, inkább egy minden eddiginél átfogóbb információforrást szeretett volna létrehozni. “Mindenki számára szeretnénk elérhetővé tenni a magas szintű ismereteket”- mondta el a BBC-nek.

Az új keresőoldal már csak azért sem lehetne a Google vetélytársa, mert az emberek többsége nem adatokra, hanem tartalmakra kíváncsi. Valószínűleg többen szeretnének például videókat vagy képeket nézegetni, ha beírják egy keresőbe Britney Spears nevét, mint ahányan arra kíváncsiak, hogy hányban született az énekesnő. Ha viszont valakinek pontos információkra vagy adatokra van szüksége egy témával kapcsolatban, és tud angolul, nagy segítséget kaphat az új keresőtől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés