Connect with us
Hirdetés

technokrata

Digitális közmű kell a versenyképességhez

Dotkom

Digitális közmű kell a versenyképességhez

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében csütörtökig 11.944 pályázatot zártak le, a kifizetett támogatás értéke 676,7 milliárd forint – közölte Kovács István Vilmos. Az NFÜ elnökhelyettese szerint az országban szükség lenne egy megfelelő sávszélességű, közműszerűen működő szélessávú hálózatra is.

Csütörtökön délután Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese egy órán át élőben válaszolt az olvasók kérdéseire a Magyarország.hu kormányzati portál on-line fogadóóráján. Az olvasók többek között a szélessávú internet további elterjesztéséről, az első Nemzeti Fejlesztési Terv eredményeiről és a pályázatokkal kapcsolatos információk elérhetőségéről kérdezték az elnökhelyettest.

Kovács István Vilmos szerint Magyarországon nem alakult ki megfelelő verseny a szélessávú internet piacán, emiatt a szolgáltatás még mindig drága, valódi szélessávú sebesség csak mintegy ezer településen áll rendelkezésre, és a jelenlegi tendenciák alapján nem várható, hogy üzleti alapú szolgáltatásokkal gyökeres változásokat lehetne elérni. További probléma, hogy az államigazgatás és a közintézmények szélessávú ellátása rugalmatlan és költséges.

Az UMFT több százmilliárd forintos tervezett tartalom és alkalmazás fejlesztése legalább 6 Mbps tényleges sávszélességet kíván meg, miközben hazánkban a névleges sávszélesség is csak 3 Mbps. Szükség van arra, hogy megfelelő átvitelt biztosító közműszerűen működő hálózattal mind elérésben, mind pedig árazásban valódi széles sáv juthasson el mindenkihez: rendszerszerű alkalmazások jöjjenek létre, szigetszerű fejlesztések összehangolásra kerüljenek és mindez további állami beruházásokat generáljon – fogalmazott az elnökhelyettes.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés