Connect with us

Hirdetés

technokrata

Banki szolgáltatások szegényeknek

Dotkom

Banki szolgáltatások szegényeknek

A mobiltelefon szolgáltatók a legszegényebbek számára is lehetővé tehetik, hogy banki tranzakciókat végezzenek. A Bill Gates alapítvány több mint tízmillió dollárral támogatta a mobiltelefonos banki szolgáltatások bevezetését a fejlődő országokban.

Több mint egymilliárd embernek van mobiltelefonja, de nincs bankszámlája. A banki szolgáltatások hiánya a legszegényebb régiókban jelentősen hátráltatja a gazdasági fejlődést. A mobiltelefonok széles körű elterjedése lehetőséget teremtett arra, hogy a telefonszolgáltatók átvegyék a bankok szerepét az elmaradott térségekben és biztosítsák azokat a szolgáltatásokat a kevésbé tehetős ügyfeleiknek, amit a helyi bankok nem tudnak, vagy nem akarnak megadni.

A telefonos bankrendszert néhány afrikai országban már bevezették, és sikeresen működik. Kenyában a Vodefone és a Safaricom hétezer ügynök, többnyire boltosok bevonásával épített ki egy hálózatot, melynek előfizetői pénzt tehetnek a számlájukra, vagy vehetnek ki róla az ügynököknél a jogosultságukat a mobiltelefonjukkal igazolva. A rendszer arra is lehetőséget teremtett, hogy a szolgáltatásra előfizetők olyanoknak utaljanak pénzt az ügynökökön keresztül, akiknek nincs számlájuk. A kenyai rendszer sikere nyomán a Vodafone Tanzániában és Afganisztánban is hasonló hálózat felállítását tervezi. “Az eddigi sikerek is bizonyítják, hogy a mobiltelefonos fizetés bevezetése a fejlődő világban, minden résztvevő számára előnyökkel jár” – nyilatkozta Eden Zoller az Ovum elemzője a BBC-nek, aki szerint a Vodafone modellje bárhol használható lehet.

A Bill & Melinda Gates alapítvány most 12 millió dollárral járult hozzá, hogy a banki szolgáltatásokat a szegények számára is elérhetővé tegyék, a pénzt húsz afrikai, ázsiai és latin – amerikai beruházás között fogják szétosztani. “Ez egy hatalmas lehetőség a mobilszolgáltatók számára, hogy bevonjanak a pénzügyi szolgáltatásokba, egy olyan réteget, akik számára ez korábban elérhetetlen volt.” – véli Rob Conway a GSMA, a mobiltelefon szolgáltatókat tömörítő nemzetközi szövetség vezetője. A telefonos banki szolgáltatások széles körű elterjedését egyelőre az lassítja, hogy a szolgáltatók és a bankok nem tudnak megegyezni a bevételek elosztásának arányaiban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés