Connect with us

Hirdetés

technokrata

A következő üzleti megbeszélés már a metaverzumban lesz

metaverzum

E-gazdaság

A következő üzleti megbeszélés már a metaverzumban lesz

Kép: Freelancerek

A következő üzleti megbeszélés már a metaverzumban lesz

Tavaly év végén Bill Gates személyes véleménye szerint a következő két-három éven belül a legtöbb virtuális megbeszélés a 2D-s kamerás képrácsokról… a metaverzumba, 3D-s térbe fog átkerülni, digitális avatárokkal.

A covidjárvány hatására kiderült pár dolog arról, hogy az emberek hogyan is szeretnének élni és dolgozni a jövőben. Nyilvánvalóvá vált, hogy sok szervezet, vállalat anélkül is képes működni, hogy munkatársaik bejárnának dolgozni. Ehhez olyan távmunkaalkalmazások és kommunikációs platformok széles körű bevezetésére volt szükség, amelyek biztonságos információáramlást tesznek lehetővé. A home office és a hibrid munka a jövőben is életünk része marad, de ennél ma már többre van kereslet.

“Azt tapasztaltam, hogy a felhasználók egyre inkább igényt tartanak az interaktívabb online élményekre, ahol teljes mértékben és egyszerűen vehetnek részt megbeszéléseken, hálózatot építhetnek a kollégáikkal, új érdeklődőket találhatnak, és ami a legfontosabb, ápolhatják az emberi kapcsolatokat”

– írta Ben Chodor, a PR- és a befektetői kapcsolatok építéséhez felhőalapú kommunikációs platformot szolgáltató Notified cég elnöke a Forbesban megjelent cikkében.

Az üzleti életben Gateshez hasonlóan ma már sokan gondolják, hogy a metaverzum lehet a válasz erre az igényre. Chodor szerint, ha egyszer teljesen megvalósul, a metaverzum olyan interaktív élményt nyújthat, ahol az emberek szabadon mozoghatnak és kétirányú párbeszédben vehetnek részt anélkül, hogy el kellene hagyniuk otthonukat. A metaverzumban nem lesznek térbeli és nyelvi akadályok (hiszen a valós idejű, igény szerinti fordítás lehetőségei egyre kiterjedtebbek és mélyebbek), ami rendkívül izgalmassá teszi a koncepciót.

A metaverzumhoz optimális esetben mindenki hozzáférhet, így ugyanabban a térben találkozhatnak a világ négy sarkából érkező emberek, nagyon sokan olyanok is, akiknek erre ez az egyetlen lehetőségük, mert számukra az utazás a fizikai térben – például anyagi vagy egészségi okoknál fogva – kivitelezhetetlen. Egy ilyen helyen a fogyatékkal élők is teljes értékű emberként vehetnének részt a közösség vagy a szervezetek, vállalatok munkájában.

Chodor arra számít, hogy lesznek, akik a virtuális környezeteket preferálják, másoknak viszont továbbra is a szűretlen emberi interakciókra lesz igényük. Ezért az a legvalószínűbb, hogy a metaverzális élmények, a hagyományos kétdimenziós virtuális élmények és a személyes élmények keveréke jelenik meg majd a kommunikációban és a rendezvényeknél is. Már most is vannak hibrid események, de a fordulópontot még a jövő tartogatja.

Gates elismerte: ahhoz, hogy “pontosan rögzítsük az arckifejezésünket, a testbeszédünket és a hangunk minőségét” drága technikai eszközökre lesz szükség, például VR-headsetekre és talán még mozgásérzékelő kesztyűkre is. Tegyük hozzá, hogy ezek elég kényelmetlen eszközök. A metaverzum már csak ezért sem fog olyan sebeséggel betörni az életünkbe, mint ahogyan a szuperpraktikus okostelefonok meghódították az emberek szívét, eszét és pénztárcáját.

A technológiai fejlődés hallatlanul gyors. Így nyugodtan fogadhatunk rá, hogy a metaverzumon pár év múlva már nem egészen azt fogjuk érteni, amit ma. Illetve nem olyan eszközökkel vesszük majd igénybe, amelyekről ma szó van. Akkor talán megvalósul, amit a beszédes nevű dán fejlesztőcég, a MeetinVR alapítója és vezérigazgatója, Cristian-Emanuel Anton állít:

“Amikor az embereket nem terheli a számítógép-képernyők korlátozottsága, és egy teljes virtuális térhez férnek hozzá, kreativitásuk ennek megfelelően fokozódik, és a munka elvégzése kaland lesz, nem pedig teher.”

Amy Townsend, az Aragon Research elemzője azonban egyelőre kevésbé lelkes. Mint írja, a virtuális 2D-s megbeszélések mára ugyan normává váltak, és nagyon valószínű, hogy tovább fogunk fejlődni a munka még virtuálisabb módja, a metaverzum felé. De ez még mindig csak futurisztikus álomnak tűnik. Sok tényezővel kell még foglalkozni ahhoz, hogy a metaverzális találkozók valósággá váljanak.

Forrás: Computerworld

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés