Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vitába keveredett a Vodafone és a T-Mobile

Dotkom

Vitába keveredett a Vodafone és a T-Mobile

Kommunikációs csata zajlik a T-Mobile és a Vodafone Magyarország között arról, hogy melyikük hálózata a gyorsabb.

A T-Mobile szerint a hazai mérés mindenképp összehasonlíthatóbb, mint az egyik piaci szereplő által megrendelt és saját igényeire szabott vizsgálat. A T-Mobile nem kérdőjelezi meg a P3 tevékenységét, s elismeri, hogy a cég valóban dolgozik a Deutsche Telekomnak is, de nem ugyanazzal a módszertannal, mint a Vodafone-nak. A Vodafone mérése során a társaság saját szempontrendszert határozott meg. A T-Mobile azt állítja, hogy az a módszertan, ahogy a Vodafone mérése történt, nem alkalmas arra, hogy magát a Vodafone országos szinten a leggyorsabb adathálózattal rendelkező mobilszolgáltatónak minősítse.
 

A Vodafone szakemberei szerint a vitát az váltotta ki, hogy eltérő mérési módszert alkalmaznak, amelyek különböző alapokra épülnek. Mindhárom hazai mobilcég használja a Matrix módszert, ám ez valójában csak annak megállapítására alkalmas, hogy milyen az adott cég hálózatán a le- és feltöltés sebessége – mondta Csikai Attila, a Vodafone Magyarország jogi igazgatója. A szakember szerint a Matrix módszer szerint nem összehasonlíthatóak a hálózatok, csak az állapítható meg általa, hogy az adott társaság megfelel-e a vállalt le- és feltöltési sebességnek vagy sem. Ez a hatóság számára alkalmas, műszaki alapú mérési módszertan, s nem árulkodik arról, amire az ügyfelek igazán kíváncsiak.

A fentiek okán a Vodafone csoportszinten egy nemzetközileg elfogadott módszertant rendelt meg a németországi P3 Communications GmbH-től, ami a Matrixhoz képest lényegesen több, hét szempontból vizsgál, így például azt is megnézik, hogy milyen a hálózat webböngészési képessége. A P3-ra hivatkozva a Vodafone szakemberei elmondták, hogy a hét szempont alapján a Vodafone hálózata a leggyorsabb. (A P3 ugyanis mindhárom cég hálózatát vizsgálta.)

Csikai lapunk érdeklődésére elismerte, kicsi az esélye, hogy a hazai operátorok megegyeznek abban, hogy mindhárman elfogadják a P3 mérési gyakorlatát. A közelmúltban a T-Mobile a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a versenytárs kijelentése miatt, ám a Vodafone biztos abban, hogy nem volt jogsértő az a kijelentésük, hogy például webböngészésben a cég a legjobb.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés