Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország húzta fel a Synergont

Dotkom

Csehország húzta fel a Synergont

A Synergon-csoport 2010 első félévében 8,1 milliárd forint árbevételt ért el, amiből 4,3 milliárd forintot a második negyedévben realizáltak.

Ezzel az első negyedéves 6 százalékos árbevétel-csökkenést 3 százalékosra mérsékelték a negyedév végére. A kedvezőtlen értékesítési összetétel miatt az EBITDA alakulása sem volt túl kedvező a társaság számára. A kedvezőtlen hatásokat ugyanakkor intézkedésekkel igyekeztek csökkenteni a gyorsjelentés szerint, ami azt jelentette, hogy a második negyedévben 9 százalékkal, 149,8 millióra nőtt a készpénztermelő képességet mutató szám. Az első félév egészét tekintve viszont még mindig 17 százalékos volt a visszaesés, ami 345,3 millió forintot jelentett. Az üzemi eredmény 97 millió forintot tett ki hat hónap alatt, ez 53 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévben a visszaesés ennél kicsit kisebb, 44 százalékos volt, ez forintban 18,8 milliót jelentett.

A gyorsjelentésben ugyanakkor a társaság vezetése azt közli, hogy az idén ismét a 2009-es évet megelőző gyakorlat tér vissza, vagyis az év első felében jellemzően alacsonyabb a nyereség, sőt általában veszteséges negyedéveket zárt a társaság. Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója a gyorsjelentésben azt közölte: míg 2009 eleje a lendületről szólt, addig 2010 első félévében zömmel lassan formálódó és nehezen konkretizálódó lehetőségekkel találkoztak. Lazarovits szerint az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a választások utánra prognosztizált fellendülés csak lassabban és későbbre valószínűsíthető. Biztató jelként értékelik viszont, hogy Csehországban, ahol Magyarországhoz hasonlóan választások és válság okozta nehézségek vannak, már lassú élénkülés tapasztalható.

A bizakodásra a cseh leány számai rá is szolgálnak, hiszen az árbevétel a második negyedévben 50 százalékkal emelkedett, ami féléves szinten 20 százalékos növekedést jelentett. Az adózott eredmény pedig a duplájára, 56,8 millió forintra emelkedett a második negyedévben, így az év elejétől 32 százalékos profitbővülést sikerült elérni a cseheknél. Ezzel szemben a magyar vállalatoknál a veszteség 13 millióról 63 millióra emelkedett az utolsó három hónapban. Így féléves szinten 29 milliós veszteséget könyveltek el a hazai cégek.

Ugyanakkor a pénzügyi műveleteknél elszenvedett 71,7 milliós mínusz miatt a második negyedévben 5,7 milliós vesztesége volt a Synergonnak, így az első félévi plusz 38,7 millió forintra csökkent, ami 9 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés